Reisul-ulema IZ u BiH ispratio drugu grupu hadžija

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je ispratio drugu grupu hadžija, koja ću 17.35 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu polijeće prema Medini.

Agencija MINA objavila je da su se hadžije prije polaska okupile u Džamiji kralja Fahda u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a prije polaska ka aerodromu, reisul-ulema Kavazović ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka.

“Hadž je zaista jedan od posebnih događaja u našim životima, imajući u vidu da posjećujemo ona mjesta na kojima su boravili Allahovi poslanici; od Ibrahima, a.s., do Muhammeda, a.s., što samo po sebi nosi određenu poruku. Siguran sam da ćete, kao i sve hadžije do sada, ponijeti najhljepše uspomene, da će vas to ojačati u vašem vjerovanju i da ćete zaslužiti Allahov oprost zbog čega ste i krenuli na ovaj put”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Pohvalio je temeljitu organizaciju i posvećenost Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice.

“Drago mi je da je naš Ured za hadž i umru uspio na ovakav način organizovati vaš odlazak. Nadam se da ćete sa Božijom pomoći obaviti ovaj hairli put na koji ste krenuli. Upućujemo Dragom Bogu dovu za vas, vaše zdravlje i boravak na svetim mjestima, te da se vratite zdravi, ovako kako ste i krenuli”, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine otputovala je jutros oko 6.30 sati iz Sarajeva.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2.200 hadžija. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno vodiči i ljekarska ekipa.

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, putovat će u nekoliko grupa od 12. do 15. juna.

Broj ovogodišnjih hadžija čini 54 posto muškaraca i 46 posto žena, dok najstariji hadžija ima 84, a najmlađi 15 godina. Hadžije su podijeljene u 47 grupa, a za Medinu će odlaziti s dva leta dnevno od danas do 15. juna.

Povratak bh. hadžija je planiran na isti način, sa po dva leta dnevno, od 5. do 8. jula.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top