Bećirović i predstavnici udruženja osudili izjavu ratnog zločinca Darija Kordića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem, predsjednicom Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munirom Subašić, predsjednicom skupštine Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kadom Hotić i koordinatoricom projekata Udruženja žrtava i svjedoka genocida Eminom Sinanović.

Tokom susreta predstavnici udruženja zahvalili su se Denisu Bećiroviću na konkretnoj podršci udruženjima u borbi za širenje istine o Bosni i Hercegovini.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović i predstavnici udruženja osudili su skandaloznu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića. Istaknuto je da je porukom ratnog zločinca Darija Kordića prekršena odluka predsjednika ICTY-a o prijevremenom puštanju na slobodu od 24. maja 2014. godine, te da je Dario Kordić svojom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY vlasti koji ga je pustio na slobodu prije punog izdržavanja kazne od 25 godina”, navodi se u saopštenju iz Bećirovićevog kabineta.

Tokom susreta predstavnici udruženja informisali su Bećirovića o nedavnoj posjeti sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku i razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić rekla je da će Guterres ove godine posjetiti Srebrenicu. Navela je kako su tokom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, između ostalog, razgovarali i o prijedlogu Denisa Bećirovića, koji je ranije od UN-a zatražio da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Haški osuđenik Dario Kordić na meti je oštrih kritika nakon što je u javnosti procurio snimak na kojem je kazao da bi sve ponovio iz ratnog perioda. Na snimku Kordić prepričava svoj razgovor s jednim od prisutnih na druženju, rekavši uz ostalo: “Pitao me u tišini, je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila.”

Haški tribunal osudio je Kordića 2001. na 25 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ubistva, nezakonito pritvaranje, neljudski tretman, napade na civile i progon, bezobzirno razaranje naselja i vjerskih objekata i druga krivična djela nad Muslimanima 1993-1994. godine. Kordić je osuđen za zločine u selu Ahmići gdje je stradalo 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 dece. Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine pošto je odslužio dvije trećine kazne.

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top