Hrvatska: U Maljevcu počela gradnja Islamskog centra

 

U mjestu Maljevac u Općini Cetingrad u Republici Hrvatskoj položen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra. Ova svečana prigoda okupila je brojne muslimane iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su istaknuli da će centar biti simbol zajedništva muslimana ali i suživota sa drugim vjernicima.

“Ovo će biti mjesto okupljanja i zajedništva, rasadnik dijaloga i zajedničkog uvažavanja. Islamski centar u Maljevcu ima svoju posebnu vrijednost jer odražava nužnost i potrebu muslimana koji žive na području ove tri-četiri općine Cetingrad, Vojnić, Glina i Topusko, jer će imati muslimani ovih prostora adekvatan vjerski prostor za vjersko i kulturno jačanje svoga duhovnoga i identitetskoga bića. Mešihat Islamske zajednice daje potporu ovom projektu da se izgradi ovo hvale vrijedne i Bogu ugodno djelo, a to je izgradnja novog Islamskog centra jer će on značiti ponos i zadovoljstvo muslimana u Hrvatskoj“, kazao je Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Islamska zajednica u BiH podržava ovaj projekt i cijeni status muslimana u Hrvatskoj, istakao je hafiz Mehmed efendija Kudić, muftija bihaćki i predstavnik Islamske zajednice u BiH.

“Islamska zajednica u BiH je ustanova koja gaji islamski identitet na području BiH ali svakako i izvan domovinskih temelja kao što je Republika Hrvatska, gdje muslimani u jednom mozaiku sa drugim vjernicima čine jedno kompletno društvo. Cijenimo status koji ima Islamska zajednica u Hrvatskoj. Od 1916. godine do sada Hrvatska je priznala islam kao religijsku zajednicu, a s druge strane sve potrebne aktivnosti dio su zajedničkog suživota muslimana sa drugim vjerskim zajednicama. Današnji kamen temeljac je poruka mira, zajedništva i humanosti i suživota“, kazao je Kudić.

Prema procjeni Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, vrijednost izgradnje ovog projekata je oko 1,5 miliona eura, a gradnja bi trebala biti završena za dvije do tri godine.

Islamska zajednica u Hrvatskoj za sada ima svoje objekte u Rijeci, Umagu i Sisku, uskoro će početi radovi u Osijeku, a planira se gradnja i u drugim gradovima.

“Muslimani u Hrvatskoj su bili u nužnim prostorima, ali kako jača zajednica, jača i potreba za adekvatnijim prostorom i sa ovim džematom u Maljevcu. Imamo potrebe u Dubrovniku, Poreču, Puli, možda se to sada čini zgusnuto ali zaista je neophodno“, istakao je Hasanović.

Spread the love
Scroll to Top