Visoki predstavnik u BiH Schmidt: Veličanje ratnih zločina kažnjivo zakonom

Iz Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini saopšteno je da je visoki predstavnik Christian Schmidt komentarisao nedavno objavljen video snimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži gnusne poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i u kojemu on ne pokazuje nikakve znakove kajanja.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom. Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije Bosne i Hercegovine:

“Građani Bosne i Hercegovine, osuđeni od strane međunarodnih sudova, ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje historije o kojima postoje sudske presude”.

U saopštenju se dodaje da je visoki predstavnik čvrsto opredijeljen da to osigura.

Haški osuđenik Dario Kordić na meti je oštrih kritika nakon što je u javnosti procurio snimak na kojem je kazao da bi sve ponovio iz ratnog perioda. Na snimku Kordić prepričava svoj razgovor s jednim od prisutnih na druženju, rekavši uz ostalo:

“Pitao me u tišini, je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila.”

Haški tribunal osudio je Kordića 2001. na 25 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ubistva, nezakonito pritvaranje, neljudski tretman, napade na civile i progon, bezobzirno razaranje naselja i vjerskih objekata i druga krivična djela nad Muslimanima 1993-1994. godine. Kordić je osuđen za zločine u selu Ahmići gdje je stradalo 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 dece. Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine pošto je odslužio dvije trećine kazne.

 

Izvor. Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top