Na Kula Gradu svečana akademija u sklopu manifestacije “Dani Hasana Kaimije”

Na Kula Gradu iznad Zvornika večeras je upriličena svečana akademija u okviru 20. manifestacije “Dani Hasana Kaimije.

Svečanoj akademiji na Kula Gradu prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Vahid ef. Fazlović muftija tuzlanski te drugi zvaničnici iz vjerskog i kulturnog života.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prije nego što je progovorio o liku i djelu velikog alima Hasana Kaimije, reis Kavazović je proučio Fatihu ispred turbeta bošnjačkog velikana, ali i na mezaru Senahida Hadžića, koji je u aprilu 1992. godine predvodio bosanskohercegovačke patriote u odbrani od agresije.

„Hasan Kaimija ima posebno mjesto u našoj bošnjačkoj povijesti. Radi se o znamenitom sufijskom alimu koji je ostavio veliki uticaj na našu alhamijado književnost, ali zalaganjem, trudom i naporom i na socijalnom planu dao je, možemo kazati, poseban doprinos tome da se kod Bošnjaka razvija osjećaj za socijalnu odgovornost. On je protjeran iz Sarajeva, došao je ovdje na Kula Grad, radio je i djelovao među ovim narodom, ovdje je njegovo turbe, ovdje je tekija, sve što je vezano za Kula Grad. Namjera IZ u BiH je da oživimo sjećanje na Hasana Kaimiju, na ono što je on bio u našem narodu, i da na neki način premostimo vrijeme, koliko je to bilo moguće, da ovaj veliki alim i pjesnik, značajan bošnjački prvak, ne ode u zaborav. Mnogo toga je već učinjeno na rasvjetljavanju lika i djela Hasana Kaimije. Kula Grad je uvijek bilo mjesto naše duhovnosti, naših susretanja, upravo zbog Hasana Kaimije i njegovog turbeta, i želili smo da to i dalje bude, a ‘Dani Hasana Kaimije’ nas podsjećaju na vrijeme iza nas, vrijeme koje sada i, nadam se, da će to biti i vrijeme kada će se u budućnosti pominjati djelo Hasana Kaimije i naših prvaka iz ovoga mjesta“, kazao je Kavazović.

Govoreći o Bošnjacima Podrinja, koji su se uprkos zločinima i genocidu vratili na svoje, reis Kavazović je potcrtao kako su Bošnjaci uvijek bili odani Bosni i da su najžilaviji narod bez obzira kakvi su ih pogromi pratili kroz historiju i kakve su bile namjere dušmana.

„Mi smo čvrsto vezani za ovo tlo, čvrsto smo vezani za ovu zemlju, i uvijek smo izdržali sve nasrtaje na naše biće i u fizičkom, ali i duhovnom smislu. Mi smo obnovili naše džemate ovdje, ponovo smo prisutni, ali s jednom namjerom da ovdje živimo u miru i razumijevanju sa drugim ljudima koji ovdje žive. Naš povratak je poruka da smo tu, da ovdje pripadamo i da ćemo ovdje ostati“, kazao je reis Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović na čelu je Organizacionog odbora “20. dana Hasana Kaimije”.

„Manifestacija koju danas zvanično otvaramo uz prisustvo poštovanog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, brojne naše uleme, zvaničnika, mnogih naših džematlija, Bošnjaka, kako iz Zvornika tako i iz Podrinja, sa širih prostora, jeste inspirirana velikim djelo Hasana Kaimije. Ovom manifestacijom već godinama i decenijama, mi potvrđujemo naše istinske, temeljne vrijednosti. Potvrđujemo one vrijednosti koje je živio, čiji je utemeljitelj Hasan Kaimija. To je bio čovjek čvrstog stava, njegov put je put osebujne duhovnosti, širenja znanja, utvrđivanja kulture svoga naroda, ali to je bio i put istine i pravde. I mi smo na tom putu danas, a jedna od poruka sa današnje manifestacije je da čvrsto stojimo na ispravnom putu“, kazao je Fazlović.

Organizacioni odbor manifestacije je odlučio da Povelju „Hasan Kaimija“ uruči Mustafi ef. Muharemoviću, predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, koji je pokretač “Dana Hasana Kaimije” 1991. godine i obnove manifestacije 2004. godine.

„Razumljivo da priznanje raduje čovjeka. Sve ono što smo radili proteklih 20 godina i ideja koja je rođena 1991. godine, da je prepoznata i dobija svoju valorizaciju. Možemo kazati da manifestacija postaje dio nas. Do sada smo bili prepoznatljivi po ‘Danima Hasana Kaimije’, ne samo u BiH nego dobra je priča iz Zvornika i sa ove manifestacije išla širom Balkana“, kazao je Muharemović.

Nakon uručenja Povelje „Hasana Kaimije“ i obraćanja zvaničnika, manifestaciju na Kula Gradu upotpunio je nastup hora i orkestra Behram-begove medrese u Tuzli. Manifestacija “Dani Hasana Kaimije” trajat će do 18. juna.

Snimak svečane akademije u cjelosti emitujemo u programu Super TV. O tačnom terminu emitovanja informisat ćemo Vas u našem televizijskom programu.

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top