Snažno nevrijeme u Sniježnici kod Teočaka, sreća je što nema ljudskih žrtava

Ni najstariji stanovnici Sniježnice, mjesta na planini Majevica u Općini Teočak, u Bosni i Hercegovini, ne sjećaju se katastrofe kakvu je prouzrokovalo nevrijeme koje je to područje zahvatilo u četvrtak uvečer. Prolom oblaka nad Sniježnicom za tili čas je u bujičnim vodama na tlu nosio sve pred sobom.

Poslije neprospavane noći stanovnici Sniježnice ističu kako je sreća u nesreći da nije bilo ljudskih žrtava.

“Sinoć nam se dogodila jedna velika nesreća. Oko 20.30 sati smo ovdje sjedili, gledali smo neku emisiju na televiziji, i iznenada je počela jaka grmljavina. Nismo tome pridavali veliku pažnju jer je prethodnih dana bilo mnogo kiše. Ubrzo se čula jaka huka, čulo se nešto poput zvuka velike rijeke, pogledali smo kroz prozor i imali smo šta vidjeti. Bila je jedna ogromna bujica, ogromna rijeka i svi smo bili uplašeni. Moje auto je bilo parkirano u dvorištu i jedno vrijeme je odolijevalo toj bujici, ali u novim talasima vode vidjeli smo da našeg auta više nema. Završilo je dole, niže, 200-300 metara slupano, otišao nam je potporni zid, ograda, kapija… tako da smo imali mnogo štete“, kaže Fikret Hasanović, mještanin Sniježnice.ž

Delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona su jutors posjetili Sniježnicu. Poslije poplava u Čeliću, nova elementarna nepogoda je donijela još veće probleme, ali je premijer Irfan Halilagić obećao da će se ubrzano raditi na sanaciji pričinjene štete.

“Došli smo da se uvjerimo u katastrofu koja se sinoć dogodila. Ja nisam imao priliku, a to mišljenje dijele i drugi mještani, da nešto ovako vidim bilo gdje drugdje. Ekipe su na terenu, ljudskih žrtava nije bilo, najviše štete je na infrastrukturi, a to ćemo nakon što se putevi učine prohodnim sanirati“, kazao je Halilagić.

Mensur Mujčinović je, kako kaže, bio u vodi do guše. Išao je da spasi psa koji je bio u dvorištu. Uspio je u tom naumu, ali kaže kako za svojih 70-ak godina nešto slično nikad nije vidio, a ni doživio.

“Ja ne pamtim ovo. Ovdje sam rođen. Tu je moja kuća, tu sam rođen, ali nikad ovako nešto. Znam da je nekada voda prelazila mostić u blizini, ali ovako nikad. Cuko je ostao živ, eno ga leži“, kaže Mujčinović, koji je na mezarju konstatovao kako su nišani njegovih bližnjih oštećeni.

Načelnik Općine Teočak Tajib Muminović ističe da je došlo do lomljenja i pomjeranja nadgrobnih spomenika, ali da nisu pomjereni mezari što je olakšavajuća okolnost jer se neće morati raditi ekshumacije i identifikacije.

“Najviše štete pretrpjela je mjesna zajednica Sniježnica. Imamo probleme u drugim mjesnim zajednicama, ali dosta manje. Ovdje je nekoliko puteva neprohodno i danas radimo na saniranju, ali je šteta na tim putevima ogromna i morat ćemo ih iznova graditi. Ono što je sreća u ovoj nesreći je da nije bilo ljudskih žrtava, da nemamo povrijeđenih, da nemamo uništenih i ugroženih stambenih objekata. U neke objekte je ušla voda, ali radimo na tome. Naše komisije su na terenu, rade procjenu štete, ali će nam sigurno trebati dosta vremena da sve dovedemo u stanje prije katastrofe. Najvažnije je da očistimo puteve i da oni budu prohodni. Vidimo po reakcijama Vlade TK-a, medija i svih drugih da nismo sami i da ćemo izaći na dobar način iz ovoga“, kazao je Muminović.

Stanovnici Sniježnice radili su cijeli dan na čišćenju svoje imovine, ali i gledali u nebo. Crni oblaci bude zebnju, ali se oni nadaju da je prošlo najgore i da se kataklizma koju su preživjeli nikada više neće ponoviti.

 

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top