Premijeri RS-a i FBiH dogovorili da entiteti neće jedni drugima opstruisati infrastrukturne projekte

Nećemo jedni drugima opstruisati infrastrukturne projekte, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) nakon zajedničke sjednice sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Višković je istakao da je na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada održanoj danas u Banjaluci usaglašeno sedam zaključaka.

“Prvi zaključak koji se našao na današnjoj sjednici je bio vezan za nešto što je veoma bitno za Bosnu i Hercegovinu, a to je zabrana izvoza oblovine sa prostora BiH. Drago mi je da smo skoro u jedan minut postigli identičan zaključak da bi Savjet ministara u nekom budućem periodu trebao da donese odluku o trajnoj zabrani izvoza trupaca sa prostora BiH jer naša drvoprerada i u jednom i u drugom entitetu treba takvu vrstu sirovine”, kazao je Višković.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prema njegovim riječima razgovarano je o temama u svim resorima, te je bilo govora o privredi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, omladini, sportu, turizmu…

“Projekti koji su bitni za BiH i za jedan i drugi entitet, imao sam sastanak prije same sjednice sa kolegom Nikšićem (Nermin, op.a.), mi smo razgovarali i usaglasili se da niko nikome nema namjeru niti želju da se miješa u projekte koji su bitni za to područje i za taj entitet, da treba da praktikujemo da sjednemo i sa predsjedavajućom Savjeta ministara i da dogovorimo koji su to zajednički projekti iz BiH koje ćemo kandidovati prema Evropskoj uniji, Svjetskoj banci, EBRD-u i svima koji žele da finansiraju takve projekte unutar BiH”, rekao je Višković.

Dodao je da je bilo govora i o energetici, projektima, kao i Elektroprenosu, te je dogovoreno da se zakaže sjednica akcionara kako bi se riješila pitanja vezana za ovu kompaniju.

Bilo je govora i o raspodjeli sredstava koja se nalaze na računima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a odnose se na putarinu, gdje u ovom momentu ima više od 200 miliona KM. Višković je rekao da radna grupa radi na tom pitanju i da očekuju u srijedu sjednicu Upravnog odbora UIO i dogovorili su na koji način će to pitanje da riješe.

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u dijalogu i ako želimo da se uvažavamo onda moramo sjediti i dogovarati pitanja koja su od interesa za sve građane u BiH”, istakao je Višković.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić naglasio je da su se bavili životnim problemima građana.

“Smatram bitne ove dvije odluke, prva o insistiranju obje vlade na produžavanju zabrane izvoza oblovine pri čemu smo se saglasili da to treba biti trajna kategorija. Druga stvar je dogovor na kojem rade već određen period, a to je da BiH nastupa jednim glasom kada je u pitanju odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Dogovorili smo otprilike mehanizme kako ćemo to raditi”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je bilo govora i o izgradnji autoputeva koji će prolaziti kroz oba entiteta.

“Lagano smo prošli kroz dnevni red i naše želje, šta da radimo kada su u pitanju interesi građana BiH, pa i privrede kada je u pitanju infrastruktura, izgradnja infrastrukturnih objekata tipa autoputa Beograd – Sarajevo, autpoputa Brčko – Orašje – Tuzla, brze ceste Doboj – Tuzla – Zvornik koji bi mogli u budućnosti pretvoriti i u autoput, željezničke infrastrukture i sve su to bile stvari o kojima ćemo morati razgovarati”, kazao je Nikšić.

Naglasio je da je će se u budućnosti još sretati i sigurno imati tema oko kojih neće lako postići konsenzus.

“Bosna i Hercegovina ne zaslužuje više da se valja u blatu, da kopamo rovove, da mi poručujemo nešto iz Sarajeva, neko nešto iz Banjaluke, svađamo se i raspravljamo, a nismo spremni zajedno uraditi ništa da svima bude bolje”, rekao je Nikšić i dodao da su vlade danas iskazale spremnost da rade, razgovaraju, stvaraju bolji ambijent za građane, poslodavce i radnike kako ne bi odlazili iz BiH.

Istakao je da iz BiH odlaze građani iz oba entiteta, napominjući da je više od 500.000 građana napustilo državu u posljednjih osam godina.

 

Izvor: Super TV/ Anadolija

Spread the love
Scroll to Top