Vlada FBiH: Za liječenje oboljelih od cistične fibroze preusmjerena dva miliona KM

 

 Budžet u rebalansu iznosi 6.937.563.355 KM i uvećan je za 211,7 miliona KM.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku po kojoj se ove godine odriče nabavke vozila u iznosu od dva miliona KM, a ovaj novac biće preusmjeren za liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Ministarstva i Vlada FBiH dogovorili su se da se odustane od nabavke vozila da bi se sad na kvalitetan način kratkoročno, interventno riješilo pitanje liječenja djece oboljele od cistične fibroze. Znači preko interventnog uvoza, a da se za sistemsko rješenje uključe aktivno i Federalni zavod za zdravstveno osiguranje i kantonalni, a Vlada će sigurno”, rekao je Nediljko Rimac, ministar zdravlja Federacije BiH.

 

On je naglasio da se ovo pitanje mora riješiti na sistemski način te da je godišnje za to potrebno oko 12,5 miliona KM.

Ministar finansija FBiH Toni Kraljević rekao je da su na današnjoj sjednici usvojene Izmjene i dopune proračuna FBiH za 2023. godinu i prateće izmjene zakona o izvršenju proračuna.

“Proračun je u rebalansu u iznosu od 6.937.563.355 KM. Sjetiti ćete se kada je donošen proračun u oba doma parlamenta da je to doslovno bilo bombardiranje amandmanima i u tom metežu ostao je čitav niz zarobljenih sredstava u krajnjoj verziji proračuna zbog neusklađenosti ekonomskih kodova što je nalagalo hitnu izmjenu i dopunu proračuna kako bi se ta sredstva oslobodila”, rekao je Kraljević.

 

Uvećanje budžeta, prema njegovim riječima, iznosi 211,7 miliona KM.

Podsjetio je na mjere Evropske centralne banke za obuzdavanje inflacije, odnosno podizanje referentne kamatne stope koje se odražava na značajan rast kamatnih stopa kojima se servisiraju zaduženja koje ima FBiH. Pojasnio je da je ta stavka korigirana za 62 miliona KM navodeći da su ove odluke upućene u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

“Drago mi je što mogu biti glasnik dobrih vijesti. Kolegij Vlade FBiH je odobrio da se sredstva koja su namijenjena za kupovinu službenih automobila u iznosu od dva miliona KM prenamjene u svrhe kao pomoć oboljelima od cistične fibroze. To je ad hoc mjera, palijativna mjera. ali itekako dobro došla u ovo vrijeme koja treba dinamizirati sustavno rješenje ovog problema”, naveo je Kraljević.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top