Premijeri Holandije i Luksenburga izrazili zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosova

Premijer Luksemburga Bettel je rekao da ako dođe do sukoba na kraju neće biti pobjednika, te istakao da je potreban otvoren dijalog Kosova i Srbije.

Premijeri Holandije i Luksenburga Mark Rutte i Xavier Bettel prenijeli su kosovskom premijeru Albinu Kurtiju zabrinutost u vezi sa tenzijama na severu Kosova.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, holandski premijer Rutte je kazao da su istakli važnost očuvanja regionalne stabilnosti.

“Regionalna stabilnost je izuzetno važna i danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg nastoje da se dijalogom prevaziđe situacija i normalizuju odnosi između dvije zemlje. To je vazno ne samo za mir i stabilnost regiona, već i za napredak u pravcu integracija u EU“, rekao je holandski premijer Rutte.

Premijer Luksemburga Bettel je rekao da ako dođe do sukoba na kraju neće biti pobjednika, te istakao da je potreban otvoren dijalog Kosova i Srbije.

„Kada je planirano ovo putovanje, nismo očekivali da će biti tenzija u regionu. Kazali smo i Albinu (premijer Kosova) mi nismo ovdje da sudimo, nego da saslušamo i da pokušamo da gradimo mostove među sesedima. Juče smo bili u Beogradu, a danas smo u Prištini. Važno je da razmijenimo mišljenja i da znamo da postoji vodič EU za dijalog i to su Lajčak i Borrell. To su za nas važni koraci koje treba nastaviti”, kazao je Bettell.

Naglasio je da treba otkloniti svaku mogućnost mogućih kriza od kojih narod najviše pati.

Kosovski premijer Kurti je na konferenciji za novinare rekao da u dijalogu sa Srbijom, Kosovo želi evropsko rješenje. Istakao je da bi Osnovni sporazum od 27. februara iz Brisela i Aneks za implementaciju sporazuma od 17. marta iz Ohrida, trebali da se sprovedu u potpunosti, bez odlaganja i bez uslova.

„Demokrate se međusobno solidarišu protiv autokratija, stoga je demokratski napredak Kosova prilika ne samo za našu zemlju, već i za EU ​​da pogura naprijed reforme i transformaciju Zapadnog Balkana“, naglasio je Kurti.

On se zahvalio dvojici premijera koji su, pored dosadašnje pomoći Kosovu, pomogli i Kosovu i na međunarodnoj areni na putu ka članstvu Kosova u EU i za liberalizaciju viza.

Premijere Holandije i Luksenburga jutros je na Prištinskom aerodromu sačekao premijer Kurti. Oni su se potom sastali i sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top