Večeras otvorenje: Najavljen bogat sadržaj manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah“

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo od 22. septembra do 16. oktobra će se održati tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah“, koja će na 28 programskih sadržaja okupiti više od 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Turkiye.

U haremu Baščaršijske džamije u Sarajevu danas su javnosti predstavljeni ciljevi i očekivanja od ovog tradicionalnog projekta u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i kalendar aktivnosti za 2023. godinu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Novinarima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar ef. Velić i istakao da je poruka ovogodišnje manifestacije milost, a moto je kur’anski ajet “A tebe smo kao milost svjetovima poslali!“.

“U Bosni i Hercegovini se s posebnim poštivanjem dočekuje mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji. Stoga, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira manifestaciju ‘Selam, ya Resulallah’, u kojoj se kroz različite aktivnosti i sadržaje prisjećamo života i poruka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda“, kazao je Velić.

Ističući kako je mevlud jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana, koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja, Velić je kazao da su ”brojni naši pjesnici pisali pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali su u stihovima”.

“U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade“, istakao je Velić.

Dodao je da će u danima manifestacije podsjećati vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone.

“Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmjeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka itd. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.“, zaključio je Velić.

Pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo predstavio je program ovogodišnje manifestacije i kazao da su sve informacije o programu i aktivnostima tokom manifestacije dostupne na web i Facebook stranici MIZ Sarajevo i na plakatima postavljenim na oglasnim pločama sarajevskih džamija.

“Manifestaciju otvaramo prigodnim programom na platou ispred Baščaršijske džamije, večeras 22. septembrasa početkom u 19.15 sati. Pripremljeno je 28 različitih programskih sadržaja koji će biti realizovani u 25 dana, a u programu učestvuje preko 300 osoba iz BiH i Turkiye“, rekao je Šljivo.

Ističući kako su programi manifestacije namjenjeni svim uzrastima, Šljivo je kazao da su tu i sadržaji za djecu, omladinu i ljubitelje umjetnosti.

Iz programa je izdvojio ciklus četiri predavanja koja će tokom manifestacije održati Almir Fati, redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka, Ago Omerbašić, profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, Karen Armstrong, profesorica i autorica iz Velike Britanije i profesor Juan Cole iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Tradicionalna mevludska svečanost uoči 12. rebiu-l-evvela, održat će se 26. septembra 2023. godine poslije jacije namaza u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamijii, zatim centralna mevludska svečanost 27. septembra u Begovoj džamiji poslije podne namaza. Također ćemo proučiti centralne mevlude po općinama Kantona Sarajevo, te četiri mevluda za žene. Jedan od tih mevluda za žene proučit će učenice medrese ‘Osman ef. Redžović’ iz Velikog Čajna kod Visokog, a to je mevlud u Centralnoj džamiji u Vogošći“, kazao je Šljivo.

Koncert ilahija i kasida održat će se 15. oktobra sa početkom u 20 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Osim Hora MIZ-e Sarajevo, u programu će učestvovati mladi izvođači ilahija i kasida iz cijele BiH. Ovim programom se zatvara manifestacija.

“I na kraju da kažemo, da smo i ove godine pripremili program za naše najmlađe, polaznike mektebske nastave ‘Otvoreni mektebski dan’. Sadržaj je sportskog karaktera tako da će se polaznici mektebske nastave takmičiti u pet igara. Ekipe su podijeljene po principu općina (osam općina, op.a.) po 20 učenika u svakoj ekipa što je ukupno 160 učesnika. ‘Otvoreni mektebski dan’ je u nedjelju, 24. septembra 2023. godine sa početkom u 10 sati na stadionu Otoka, a ukoliko bude kiša taj dan onda će se igre održati u dvorani ‘Ramiz Salčin’ na Mojmilu u istom terminu“, naveo je Šljivo.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” su doprinos afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticanje na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinos razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinosi promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.

Spread the love
Scroll to Top