Sarajevo: Održan Festival narodne nošnje

 

Udruženje “Bosni u amanet” u ponedjeljak (22. maja 2023.) u sklopu obilježavanja dvije godine postojanja organizovalo Festival narodne nošnje.
Festival je započeo okupljanjem, izvođenjem sevdalinke i narodnim kolom ispred Katedrale odakle je uslijedio defile prema Sebilju na Baščaršiji, te nakon kulturno-zabavnog programa, učesnicu su krenuli do hotela “Saraj” gdje su članovi žirija proglasili najbolje nošnje. Pravo učešća su imali svi koji posjeduju narodnu nošnju i folklorna društva. Nagrade su uručene za najbolji odjeveni folklorni anasambl, te po tri nagrade za najbolju žensku i mušku narodnu nošnju.
U zabavnom dijelu programa učešće su uzeli: Safija Haskić, Rizo Hamidović, Hamid Ragipović Besko, Mirsad Jarović, Fikret Šurković, Dika Bašić, Semir Hasić, Andrija Števanić, Ragib Saračević, Naida Efendić, Snježana Komar, Alma Fazlić i orkestar “Dikan” pod rukovodstvom Ismeta Arnauta.
Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Udruženje je u kratkom periodu realizovalo brojne projekte koji će ostaviti trajni pečat u očuvanju tradicije i običaja Bosne i Hercegovine.
“Cilj nam je uključiti što više mladih ljudi koji će nastaviti čuvati sevdalinku, svirati muzičke instrumente, pridružiti se folklornim i horskim sekcijama. Nudimo svim našim članovima besplatno studijsko snimanje pjesama, video spotova, nastupe na televiziji i koncertima u organizaciji našeg udruženja. Do sada smo snimili nekoliko pjesama posvećenih bosanskohercegovačkim gradovima, ove godine također planiramo realizaciju sličnih projekata. Uveliko vršimo pripreme za snimanje filma “Bosni u amanet” u kojem ćemo predstaviti dosta toga od naših aktivnosti”, ističe Safija Haskić, predsjednica udruženja “Bosni u amanet”.
Ekipa Super TV pratila je događaj tako da će gledaoci moći najzanimljivije trenutke vidjeti u sklopu naših emisija “Vikend je” i “Super priče”.
Spread the love
Scroll to Top