Prva fudbalska trenerica u Nigeriji: Fatima Dahiru u sportu našla utjehu nakon suprugove smrti

 

Prva nigerijska fudbalska trenerica Fatima Dahiru izjavila je da je fudbalom ublažila bol koju je proživjela nakon suprugove smrti, nakon koje je sreću pronalazila samo gledajući djecu kako igraju fudbal u njenom kvartu.

Dahiru je 39-godišnjakinja iz nigerijske savezne države Kano, gdje je osnovala fudbalski klub “Manya United“ u kojem trenira muški tim.

Ona je u razgovoru s novinarom AA istakla da je od djetinjstva voljela fudbal, ali da se kao djevojčica morala držati podalje od njega jer se u njenom okruženju smatralo neprimjerenim da se djevojčice bave tim sportom.

– Sreća i smirenje –

“Mnogo su me kritikovali i kad sam postala trenerica. Komšije, a posebno žene, tvrde da ono što radim nije u skladu s našom kulturom. Ljudi me krive kad god me vide na nogometnom terenu“, kazala je Dahiru i dodala da se ne osvrće na te poruke jer je u fudbalu našla sreću i smirenje.

Dahiru je preživjela veliku traumu nakon smrti muža i u tom periodu se povukla u sebe.

“Kada sam izgubila muža, klonila sam se svega. Jedina stvar koja me činila sretnom na svijetu u to vrijeme bila su djeca koja su igrala fudbal u mom susjedstvu. Išla bih ih gledati. Ponekad bi im kupovala i lopte“, kazala je Dahiru.

Ona je tako stvorila jaku vezu s djecom u kvartu i počela suditi njihove utakmice, a sve to je izazvalo pažnju prolaznika.

– Fudbal nije samo za muškarce –

Dahiru sa svojim timom odlično napreduje i u vitrinama imaju već tri trofeja sa takmičenja i nadaju se i četvrtom.

Naglasila je da u budućnosti želi osnovati fudbalski tim samo za djevojke.

“Želim poručiti svim ženama da fudbal nije samo za muškarce, mogu ga igrati i žene. Sigurna sam da postoje djevojke koje žele ovdje igrati fudbal, ali ne žele ni pokušati jer će ih javnost osramotiti“, zaključila je Dahiru.

Spread the love
Scroll to Top