Velika Britanija: Crvene strijele izvele prelet na kraju ceremonije krunisanja Charlesa III i Camille

 

 

Novokrunisani kralj Charles III i kraljica Camilla pojavili su se u subotu na balkonu Buckinghamske palate u Londonu sa ostalim članovima kraljevske porodice nakon ceremonije krunisanja.

Akrobatski tim Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, Crvene strijele, izvršio je prelet obilježavajući kraj istorijskog dana proslave. Iako je trebalo da učestvuje više od 60 aviona Kraljevske mornarice, Britanske vojske i Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, zbog nepovoljnih vremenskih uslova smanjen je broj aviona.

Tokom pojavljivanja na balkonu sa Charlesom i Camillom bili su i William, princ od Walesa, Kate, princeza od Walesa i Edward, vojvoda od Edinburga.

Princ Harry se nije pojavio na balkonu jer je navodno na putu za aerodrom Heathrow da se vrati u SAD nakon što je napustio ceremoniju u Westminsterskoj opatiji.

Charles III (74) i Camilla (75) su prethodno iz Buckinghamske palate u Westminsterskoj opatiju otišli u državnoj kočiji Dijamantskog jubileja, u onome što je tradicionalno poznato kao Kraljeva povorka.

Nakon ceremonije krunisanja, koju je vodio nadbiskup od Canterburyja, viši biskup Engleske crkve, Charles je krunisan krunom svetog Edwarda, dok je kraljica Camilla nosila modifikovanu verziju krune kraljice Marije, napravljene 1911. godine.

Tokom ceremonije, Charlesu su predstavljeni predmeti regalija, uključujući kuglu i žezlo suverena koji predstavljaju monarhov vjerski i moralni autoritet.

Nakon službe, Charles i Camilla krenuli su iz Westminsterske opatije u Buckinghamsku palaču u 260 godina staroj Gold State kočiji, u većoj ceremonijalnoj krunidbenoj povorci.

Kada su stigli u palatu, Charlesa i Camillu dočekale su pripadnici Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha uz kraljevski pozdrav.

Uz milione ljudi koji su izašli na ulice da prisustvuju spektaklu, više od 2.200 uglednih ličnosti, uključujući članove kraljevske porodice, predstavnike iz 203 zemlje i oko 100 šefova država, prisustvovalo je događaju.

Među prisutnima su bili britanski premijer Rishi Sunak i svi bivši britanski premijeri, premijeri decentraliziranih nacionalnih vlada, članovi stranih kraljevskih porodica, turski potpredsjednik Fuat Oktay, potpredsjednik Kine Han Zheng, prva dama SAD Jill Biden, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, irski predsjednik Michael Higgins, i mnogi drugi.

Princ Harry, sin Charlesa i pokojne Diane, princeze od Walsa, takođe je bio među prisutnima, dok njegova supruga Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, i njihova djeca, princ Archie i princeza Lilibet nisu prisustvovali ceremoniji.

Spread the love
Scroll to Top