Prigožin: Bili smo 200 kilometara od Moskve, vraćamo se kako bi izbjegli krvoproliće 

Šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin ustvrdio je u subotu da su njegovi borci bili oko 200 kilometara od Moskve kada su se odlučili vratiti kako bi izbjegli krvoproliće.

U izjavi na svom Telegramu, Prigožin je rekao da su ruske vlasti htjele raspustiti njegovu grupu i da su zbog toga “krenuli na marš pravde”.

“Krenuli smo 23. juna. U jednom danu smo prešli toliku udaljenost da je do Moskve bilo samo 200 kilometara. Za ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca. Sada je došao trenutak kada se može proliti krv, stoga, shvaćajući svu odgovornost za to što će ruska krv biti prolivena na jednoj od strana, okrećemo kolone i vraćamo se u terenske kampove prema planu”, poručio je Prigožin u audio poruci.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da je cijeli dan razgovarao s Prigožinom, što je dovelo do Prigožinovog pristanka na deeskalaciju.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je bjeloruskog kolegu izvijestio o situaciji na jugu Rusije s privatnom vojnom kompanijom Wagner. Šefovi država dogovorili su zajedničke akcije. Kao nastavak dogovora, predsjednik Bjelorusije, nakon što je dodatno razjasnio situaciju putem vlastitih kanala, u koordinaciji s predsjednikom Rusije, održao je razgovore s čelnikom PMC Wagner Jevgenijem Prigožinom”, navedeno je iz Lukašenkovog press ureda.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Kao rezultat toga, strane su postigle “sporazum o nedopustivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriju Rusije”.

“Jevgenij Prigožin prihvatio je prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se zaustavi kretanje naoružanih pripadnika Wagnera na teritoriju Rusije i daljnji koraci za deeskalaciju napetosti”, rečeno je.

U saopćenju se dodaje da je “na stolu apsolutno povoljno i prihvatljivo rješenje situacije, uz sigurnosne garancije za borce Wagnera”.

Spread the love
Scroll to Top