“513. dani Ajvatovice”: Građani aplauzom ispratili defile konjanika i orkestar “Mehter” kroz Donji Vakuf

Više hiljada građana u Donjem Vakufu pozdravilo je defile konjanika, predvođenih konjanicima koji su jutros krenuli iz Karaule. Oni su danas u poslijepodnevnim satima prošli kroz Donji Vakuf, a potom nastavili put ka Pruscu, gdje će sutra biti održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ukupno 285 konjanika iz gradova širom BiH, odjevenih u tradicionalnu nošnju, prodefilovalo je kroz Donji Vakuf, odakle su, ispraćeni aplauzima građana, krenuli ka Pruscu.

Na čelu defilea nalazile su se državne zastave Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye te zastava Islamske zajednice u BiH.

Kolonu su predvodili i okupljene građane pozdravili načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić, zastupnik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye ispred AK Partije Ayhan Salman, načelnik turske općine Sehzadeler Omer Faruk Celik, načelnik općine Selcuklu iz turske Konye Ahmet Pekyatirmaci, načelnik općine Inegol Alper Taban, gradonačelnik Burse Alinur Aktas, imami te drugi predstavnici lokalnih nivoa vlasti iz BiH i Turkiye.

– Primopredaja bajraka –

Defile je predvodio tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter”, koji je ove godine nastupio ispred Unije “Mehter” sastava Ministarstva odbrane Republike Turkiye te izviđači iz Turkiye.

Učesnike defilea u Donjem Vakufu dočekali su, između ostalih, muftija travnički Ahmed efendija Adilović, imami, predstavnici lokalnih vlasti i brojni građani.

Po dolasku defilea konjanika u Donji Vakuf uslijedila je tradicionalna primopredaja bajraka te nastavak pohoda ka Pruscu.

Muftija Adilović je u izjavi ukazao na značaj kontinuiteta kada se radi o obilježavanju ove značajne manifestacije, podsjetivši da tradicija Ajvatovice živi preko 500 godina.

“To koliko je dugotrajna Ajvatovica pokazuje koliko je značajna za naše Bošnjake, vjeru, kulturu i identitet. Preko 55 programskih sadržaja, više od 280 konjanika, sve to pokazuje koliko je Ajvatovica draga našem čovjeku”, rekao je muftija Adilović.

– Najveće dovište muslimana u Evropi –

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz Dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvatovica je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

 

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top