Maloljetni borci dobili priliku nakon 30 godina

Maloljeti demobilisani borci ARBiH na početku rata olovke su zamjenili puškom i stali na bedem odbrane Bosne i Hercegovine. U to teško vrijeme slijedili su dva cilja i to odbraniti svoju zemlju i spasiti živote civila.

Dok su njihovi vršnjaci završavali škole, te nakon rata sticali diplome visokih škola, maloljetni demobilisani borci ostaju bez diploma i mogućnosti da se zaposle na neko bolje radno mjesto. Tek nakon trideset godina nakon rata dobili su priliku.

Saša Đurđević i Meho Nakićević, kao i još tri demobilisana maloljetna borca, uskoro će dobiti diplomu zahvaljujući projektu školovanja kojeg su podržali zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i Smajo Mandžić. Saša želi postati vozač kamiona, a Meho vidi sebe u budućnosti na nekom radnom mjestu koje će mu omogućiti kvalitetniji život. Samir Osmanović ima već diplomu srednje škole, ovaj program koristi da se usavrši kako bi napredovao u poslu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Kadir Hajdarević, predsjednk udruženja “Maloljetni demobilisani borci ARBiH” Tuzla kroz suze za Super TV govori o projektu školovanja.

“Nažalost trebalo je proći trideset godina da bi ovi maloljetni borci konačno popravili svoj status u zajednici. Ipak sam sretan što smo naišli na razumjevanje i podršku zastupnika Lejle Vuković i Smaje Mandžića koji su izdvojili svoja sredstva za realizaciju ovog projekta, te su obećali da će kroz Javni poziv Vlade Tuzlanskog kantona omogućti realizaciju i druge faze ovog projekta. Pozivam također privrednike i ostale institucije da zapošljavaju boračku populaciju koja je trenutno u nezahvalnom položaju, kaže Kadir Hajdarević, predsjednk udruženja “Maloljetni demobilisani borci ARBiH” Tuzla.

 

Izvor: Super TV

Spread the love
Scroll to Top