Maloljetni borci dobili priliku nakon 30 godina

Maloljeti demobilisani borci ARBiH na početku rata olovke su zamjenili puškom i stali na bedem odbrane Bosne i Hercegovine. U to teško vrijeme slijedili su dva cilja i to odbraniti svoju zemlju i spasiti živote civila.

Dok su njihovi vršnjaci završavali škole, te nakon rata sticali diplome visokih škola, maloljetni demobilisani borci ostaju bez diploma i mogućnosti da se zaposle na neko bolje radno mjesto. Tek nakon trideset godina nakon rata dobili su priliku.

Saša Đurđević i Meho Nakićević, kao i još tri demobilisana maloljetna borca, uskoro će dobiti diplomu zahvaljujući projektu školovanja kojeg su podržali zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Lejla Vuković i Smajo Mandžić. Saša želi postati vozač kamiona, a Meho vidi sebe u budućnosti na nekom radnom mjestu koje će mu omogućiti kvalitetniji život. Samir Osmanović ima već diplomu srednje škole, ovaj program koristi da se usavrši kako bi napredovao u poslu.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
DZEMAT BKZ SALZBURG baner
etno kuhar najava web baner
mevludska svecanost bosnjak graz 29 09 2023 baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Kadir Hajdarević, predsjednk udruženja “Maloljetni demobilisani borci ARBiH” Tuzla kroz suze za Super TV govori o projektu školovanja.

“Nažalost trebalo je proći trideset godina da bi ovi maloljetni borci konačno popravili svoj status u zajednici. Ipak sam sretan što smo naišli na razumjevanje i podršku zastupnika Lejle Vuković i Smaje Mandžića koji su izdvojili svoja sredstva za realizaciju ovog projekta, te su obećali da će kroz Javni poziv Vlade Tuzlanskog kantona omogućti realizaciju i druge faze ovog projekta. Pozivam također privrednike i ostale institucije da zapošljavaju boračku populaciju koja je trenutno u nezahvalnom položaju, kaže Kadir Hajdarević, predsjednk udruženja “Maloljetni demobilisani borci ARBiH” Tuzla.

 

Izvor: Super TV

Spread the love
Scroll to Top