Predsjednica Kosova Osmani primila premijere Holandije i Luksemburga Ruttea i Bettela

 

Osmani je izrazila posvećenost institucija Kosova da prevaziđu izazove sa partnerima i saveznicima

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa premijerom Holandije Markom Rutteom i premijerom Luksemburga Xavierom Bettelom sa kojima je pored ostalog razgovarala o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na severu Kosova.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Predsjednica Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom situacije, nudeći da se organizuju novi izbori na sjeveru zemlje i da je uspostavljanje reda i zakona u skladu sa godinama ulaganja država EU s ciljem promocije, zaštite i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

Osmani je izrazila posvećenost institucija Kosova da prevaziđu izazove sa partnerima i saveznicima, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

U tom kontekstu, predsjednica Osmani je istakla da napadi na Kosovsku policiju, EULEX, KFOR, građane i novinare od strane nelegalnih i kriminalnih struktura na sjeveru Kosova ne bi trebalo da prođe nekažnjeno.

U vezi sa procesom dijaloga sa Srbijom, Osmani je rekla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana, dok Srbija odbija da primijeni postignute sporazume, kao i da krši posljednji briselski sporazum postignut u Ohridu.

Kosovska predsjednica se zahvalila Holandiji i Luksemburgu na podršci u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovo i istakla zajedničke vrijednosti i ciljeve koji povezuju tri europske zemlje. Osmani je naglasio da je zahtev Kosova za članstvo u Savetu Europe i EU strateška orijentacija, te je istakla potrebu da se podrži i ubrza članstvo Kosova u ove dvije organizacije.

Predsjednica i premijeri Rutte i Bettel razgovarali su i o mogućnostima za povećanje bilateralne saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Premijere Holandije i Luksenburga na Prištinskom aerodromu sačekao je premijer Kosova Albin Kurti, sa kojima se sastao nakon njihovog susreta sa predsjednicom Osmani.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top