Obavljena 25. kolektivna dženaza žrtvama zločina u Zvorniku

U Šehidskom mezarju Gornja Kalesija danas je obavljena 25. kolektivna dženaza za žrtve  zločina na području Opštine Zvornik, koji su počinjeni u proljeće i ljeto 1992. godine.

Svoj vječni smiraj 31 godinu nakon brutalnih likvidacija pronašli su: Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici, Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu, Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima i Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prva dženaza mučki ubijenim Zvorničanima održana je 1999. godine kada su ukopani posmrtni ostaci 274 žrtve. Poslije 31 godinu, ističe Grahić, žrtve su dobile kakvu-takvu satisfakciju u presudi Stanišić i Simatović, ali očekuju da se i drugi zločinci pred pravosudnim institucijama u Bosne i Hercegovine procesuiraju što prije, jer svjedoci umiru.

Mnogo porodice tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih. Razija Softić je pronašla oca i dva brata, ali za četvoricom braće i dalje traga. O njima svojoj sestrični priča, a Lejla Bešić ističe da svojeg djeda i amidže pokušava zamisliti na osnovu priča preživjelih članova porodice. ​​​​​​​

Dženaza – namaz predvodio je tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović, a 25. kolektivnoj dženazi prisustvovali su predstavnici državne, federalne, kantonalne i općinskih vlasti te nekoliko stotina građana i građanski.

 

Spread the love
Scroll to Top