U južnom dijelu Mitrovice održan skup albanskih građana povodom situacije na sjeveru Kosova

 

Uz jako policijsko obezbjeđenje u podne je u južnom djelu Mitrovice, na trgu pored mosta na Ibru, održan miran polusatni skup albanskih građana, koji su izrazili podršku kosovskim vlastima povodom situacije na sjeveru Kosova.

Stotinjak okupljenih, većinom navijača sportskog kluba Trepča iz Mitrovice, nosilo je albanske zastave, pjevalo albanske patriotske pjesme i uzvikivalo UCK (OVK).

Egzon Islami, jedan od mladića sa skupa, u izjavi za Anadoliju, kazao je da su se mladi okupili da izraze svoju ljutnju zbog dešavanja na sjeveru Kosova. On smatra da je sjeverni dio Kosova, gdje živi srpsko stanovništvo, više političko pitanje, koje može da se riješi.

“Umorni smo sa njima, evo već 23 godine nakon rata, 100 godina pod njihovom okupacijom. Dosta je više. Izašli smo da izrazimo ljutnju”, kazao je Islami.

Skup je organizovan preko društvenih mreža uz poziv da se maršira u sjeverni dio grada, ali je policija Kosova ranije danas pozvala građane da nenasjedaju na te pozive, zato što su sumnjive pozadine.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Glavni most na rijeci Ibar koji dijeli grad na južni i sjeverni dio zatvoren je za saobraćaj i može se preći samo pješice. Mitrovica je grad koji je od 1999. godine podjeljen na južni dio sa većinskim albanskim i sjeverni sa većinskim srpskim stanovništvom.

Do današnjeg okupljanja je došlo nakon što su se u opštinama na sjeveru Kosova, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, proteklih dana dešavali sukobi srpskih građana sa specijalcima kosovske policije i vojnicima NATO trupa, KFOR, i dok se u tim opštinama nastavljaju protesti protiv prisustva kosovskih specijalaca.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

Spread the love
Scroll to Top