Kosovo: KFOR se razmjestio na još pet lokacija u Zvečanu, nastavljen protest

U Zvečanu je nastavljen miran protest srpskih građana, dok je KFOR danas, osim ispred zgrade opštine, razmjestio svoje vojnike i na pet drugih lokacija u gradu.

Danas je mnogo manje građana na ulici. Postavili su suncobrane i klupe nedaleko od bodljikave žice i kordona KFOR-a, koji obezbeđuje širi prilaz opštinskoj zgradi.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić u izjavi medijima kazao je da je KFOR odgovorio na njegov jučerašnji zahtjev da se pojača prisustvo vojnika na više lokacija kako bi se spriječila moguća eskalacija situacije.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Nakon jučerašnjeg razgovora sa glavnokomandujućim ovog dijela ovde, američkim pukovnikom KFOR-a, dobili smo uvjerevanja i vidimo da su danas ispunili svoje obećanje. Razmjestili su svoje snage na pet tačaka ovde u oklinim uličicama i na centru, na ulasku, da bi spriječili ulazak specijalne jedinice Policije da ne bi došlo do incidenta”, kazao je Rakić.

On se zahvalio pukovniku na razumevanju i pozvao je građane da izađu u susret vojnicima ukoliko im je potrebna neka pomoć.

Rakić je naveo da su se danas protestu pridružili i rudari ”Trepče” koji od petka ne mogu da rade.

Rudar Darko Milojević je kazao da radi u rudniku ”Crnac” i da im je od petka proizvodnja obustavljena.

“Specijalci su blokirali flotaciju i ne dozvoljavaju nam da naši kamioni prevoze rudu sa rudnika na flotaciju”, kazao je Milojević.

U srijedu tokom uglavnom mirnog protesta srpskih građana u opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pojedini osumnjičeni gađali su kamenicama tri vozila Kosovske policije i pri tom je jedan policajac zadobio povrede i pričinjena je materijalna šteta. Takođe, pojedini mediji ometani u radu i napadnuti, a njihova vozila su vandalizirali pojedinci ili kriminalne grupe.

Iz Udruženja novinara Kosova je saopšteno da je ponedeljka zabilježno preko 20 napada na medijske ekipe.

Sa protesta su upućeni zahtjevi da se specijalci Kosovske policije povuku iz opštinskih zgrada i da gradonačelnici izabarani na izborima 23. aprila ne dolaze u opštinske objekte. Zatraženo je i oslobađanje dvojice srpskih mladića uhapšenih u ponedeljak u Zvečanu nakon sukoba demonstranata sa vojnicima KFOR-a. Njima je Osnovni sud u Prištini u srijedu odredio mjesec dana pritvora.

Sukobi su dogodili u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na sjeveru Kosova.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

Spread the love
Scroll to Top