Mevludskom manifestacijom “Selam tebi Poslaniče” Bošnjaci Austrije obilježavaju rođenje posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s.

Mjesec rebiu-l-evvel nas svake godine podsjeti na rođenje posljednjeg Poslanika Muhammeda, a.s.. 

Muhammed, a.s., je rođen u Mekki, u zoru, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela  trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571. godine po Isau. Ibn Said prenosi da je Poslanikova majka Amina rekla: „Kada sam ga rađala, porađala sam uz njega ogromnu svjetlost, od koje su zablistali dvori Šama.“

Muhammed, a.s., je došao na ovaj svijet kao dar svim ljudima i kao nada u spas čovječanstva. Od svog rođenja kao siroče, preko poslanstva u četrdesetoj godini, zatim dvadesetrogodišnje ispunjenje poslaničkog poziva bili su uzor i primjer svima nama. Cijeli svoj život iskazivao je čvrstinu i nepokolebljivost pored svih napada i uvreda. Odanost Allahu dž.š., blagost prema ljudima, stanje da oprosti, hrabrost u svom poslu, pažljivo ponašanje Muhammeda, a.s., najbolji su primjer kako se dolazi do uspjeha, do sreće.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Mevludskom manifestacijom „Selam tebi Poslaniče“ u bošnjačkim džematima širom Austrije koji su pod okriljem Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji biće obilježeno rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Obilježavanje je počelo učenjem mevluda i zikra 16. septembra u jedinoj bošnjačkoj tekiji u Austriji u gradu Attnang-Puchheim, a završit će se učenjem mevluda u džematu Strasshof.

Svi džemati nastoje u skladu sa mogućnostima pripremiti sadržajan program tokom obilježavanja. Džemat “Bošnjak” Graz 29. septembra poslije akšam namaza u sklopu manifestacije “Selam tebi Poslaniče” upriličit će mevludsku svečanost na kojoj će predavanje održati mr. Senad-ef. Kusur glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Tokom programa nastupit će hfz. Ahmed-ef. Alili, hfz. Ahmed-ef. Hašić i hor imama iz Beča koji čine Ibrahim-ef. Glamočak, Ibrahim-ef. Zukić i Ibrahim-ef. Jakubović.

Džemat BKZ Salzburg 30. septembra od 20 sati u Wallerseehalle Henndorf obilježit će 30 godina postojanja džemata. Gost predavač je Izet-ef. Čamdžić, a za učenje ilahija i izvođenje sevdalinki zaduženi su Eldin Huseinbegović, Hor Gazija, Lejla Hodžić, Hor džemata Salzburg, Hasreta Muratović i Mahir Burzić.

Termine svih aktivnosti u džematima pod okriljem Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji tokom mjeseca rebiu-l-evvela možete pogledati OVDJE.

Medijski pokrovitelj aktivnosti u Grazu i Salzburgu je Super TV i redakcija vjerskog programa.

 

 

 

 

Spread the love
Scroll to Top