Probijen rok radova na sanaciji i modernizaciji ceste M18 na dionici Čevljanovići – Nišići

U okviru Projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH, u oktobru 2022. godine u Sarajevu potpisan je Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila na dionici Čevljanovići – Nišići, na magistralnoj cesti M18 Olovo – Semizovac.  Ugovor su potpisali direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača, kompanije Strabag AG Austrija, a vrijednost ugovora iznosi 5.517.712,40 KM. Finansiranje projekta omogućemo je zahvaljujući kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Iako je rok za završetak radova bio u julu 2023. godine radovi još traju, a prema izvođaču u toku su iskopi i odvoz materijala, nasipi i tamponiranje, radovi na izradi drenaže i izrada potpornih konstrukcija. Radovi se izvode na izuzetno zahtjevnom terenu.

Magistralna cesta M18 povezuje granični prelaz Rača sa Srbijom i granični prelaz Hum sa Crnom Gorom, preko Bijeljine, Ugljevika, Tuzle, Sarajeva i Foče i duga je 315 km.

Cesta M18 jedina je poveznica između Sarajeva i Tuzle, a zbog prometa velikog broja teretnih vozila putovanje između ova dva centra često bude noćna mora za ostale vozače. Izgradnjom traka za spora vozila značajno će relaksirati saobraćaj u oba pravca.

Spread the love
Scroll to Top