Klagenfurt: U džamiji “Cvijet Srebrenice” proučena hatma dova za petnaest mektepskih polaznika

U džamiji “Cvijet Srebrenice” u nedjelju, 02. jula, upriličena svečanost povodom završetka hatme još jedne grupe polaznika sa kojom su radili hfz. Omer-ef. Bušatlić i Ahmed-ef. Karahasanović.

Svečanosti su prisustvovali roditelji, rodbina, imami i džematlije džemata.

“Džamija “Cvijet Srebrenice” otvorena je prije nešto više od godinu dana. Aktivnosti su povećane, porastao je broj džematlija i broj djece koja dolaze na mektepsku nastavu. Džamija je otvorena svakim danom, klanjaju se svi namazi, a pored uobičajenih organizujemo i niz drugih aktivnosti koje upotpunjuju potrebe naših džematlija. Današnja svečanost posebno je značajna za naš džemat, čestitam djeci i roditeljima na ovom uspjehu” rekao je hfz. Omer-ef. Bušatlić.

Suvad Emrić predsjednik je džemata “Cvijet Srebrenice” od februara 2022. godine. Rado ističe uspjehe koji se nižu u ovom džematu.

“Prva džuma klanjana je 25. marta 2022. godine u našoj džamiji  i time je završena prva faza radova. Sada realizujemo drugu fazu radova, a riječ je o gradnji objekta gdje će biti stanovi za naše imame, restoran, sala za manifestacije i učionice za mektepsku nastavu. Time ćemo stvoriti kapacitete za sve naše potrebe. Trenutno imamo 190 polaznika mektepske nastave, taj broj nas ohrabruje i čini sretnim. Danas smo ispred džemata djeci uručili novčane hedije kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje, rekao je za Super TV Suvad Emrić predsjednik džemata “Cvijet Srebrenice” Klagenfurt.

Tokom svečanosti obratio se prof. dr. Nezir Halilović koji je ukazao na značaj mektepske nastave.

“Došao sam na poziv džemata “Cvijet Srebrenice” i ovdje sam tri dana. U petak je upriličeno druženje, razgovor sa džematlijama, džuma namaz i nastavak druženja. U subotu sam prisustvovao obilježavanju genocida u Srebrenici koje je upriličeno u džamiji “Cvijet Srebrenice”, a danas sam na jako lijepoj svečanosti na kojoj je petnaestero djece proučilo hatme. Učenje Kur’ana

i pohađanje mektepske nastave najsnažnije su veze naše djece i naših ljudi sa domovinom Bosnom i Hercegovinom, rekao je prof. dr. Nezir Halilović.

Sara Emrić zajedno sa svojom sestrom Hanom ponosne su na postignuti uspjeh.

“Ovo mi znači mnogo, danas se osjećam lijepo. Što se tiče mektepske nastave nije mi uopšte bilo teško, sve sam savladala za sekundu”, rekla je Sara.

“Drago mi je što sam doživjela ovo. Neka Dragi Allah nagradi sve roditelje, djecu, hfz. Omer-ef. Bušatlića i Ahmed-ef. Karahasanovića na trudu. Darivala sam svoje unuke novcem. To je naš običaj u Krajini, zaslužile su”, kaže Šefika Emrić.

Svršenici hatme u džematu “Cvijet Srebrenice” Klagenfurt su: Sara Emrić (kćerka Suvada i Mirele), Hana Emrić (kćerka Suvada i Mirele), Meliha Hodžić (kćerka Hasana i Jasmine), Arijana Mehulić (kćerka Sanela i Darije), Davud Karić (sin Dževada i Amire), Harun Orlić (sin Sulejmana i Minke), Amar Žilić (sin Nermina i Nermine), Ilijaz Avdić (sin Senaida i Fatimke), Edin Mekić (sin Edhema i Halime), Ishak Dervišević (sin Zekerijaha i Nermine), Edin Haman (sin Nermina i Melihe), Amar Tirić (sin Senada i Elvire), Aid Ibrišimović (sin Adnana i Hasebe), Emrah Hodžić (sin Hasana i Jasmine), Ajdin Haman (sin Nermina i Melihe).

 

Snimak svečanosti biće prikazana u petak 14.jula 2023. godine od 21:15 u programu Super TV, a tv reportaža u emisiji “Vikend je” 16.jula 2023. godine od 18:00 sati, te nakon televizijskog emitovanja reportaža će biti dostupna u ovom članku.

Super Televiziju možete pratiti putem Moja TV (BH Telecom), NET TV Plus Dijaspora, MTEL Globa Dijaspora, FASTV Dijaspora, MISS NET Bihać, TXTV Tuzla, Telkos Kosovo i još preko 50 kabl-iptv sistema u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, te putem live streama 24 sata na našem portalu.

 

 

Spread the love
Scroll to Top