Oko 300 biciklista krenulo iz Bihaća za Srebrenicu

Pod motom “Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi“ danas je put Srebrenice krenulo oko tri stotine učesnika biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

“Idem 15. put taj, moto da ovo ne smije zaboraviti, da nam se ne ponovi i da odamo počast nevino ubijenim u Srebrenici, nema nijednog bicikliste koji ne pusti suzu kada dođemo na mezarje“, kaže Ahmet Alibabić iz Bihaća.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Isti je motiv i ostalim učesnicima koji su došli iz drugih zemalja samo da bi bili dio ove , kako kažu, istinski tople ljudske karavane, među kojima je već 11 put i Mile Vukelić iz Gospića.

“Uz pokojnog Branu Verišića sam čuo, i uključio i svake godine učestvujem. Ne možeš ostati ravnodušan, ta hladnoća tamo, neopisivo. Sa porodicama, kada vidim majke, ne možeš ostati ravnodušan i ne mogu zamisliti da to neko negira, kaže Mile Vukelić iz Gospića iz Hrvatske.

Slično misle i drugi učesnici.

“Zločin genocida, ne smijemo zaboraviti, žrtve ne smijemo zaboraviti ne, smijemo dozvoliti negiranje genocida odnosno sudski utvrđenih činjenica, ja posebno želim danas, majkama Srebrenice, odnosno preživjelima, reći da smo uz njih, uvijek i svugdje i da suosjećamo s njima, pogotovo ovih julskih dana“ kaže Senad Dorić iz Sarajeva.

Među učesnicima svake je godine i Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

“Ovo je prilika da 19. put, kao biciklistički maraton prođemo kroz Bosnu i Hercegovinu, ali od samog početka, svi Krajišnici, pa i ovi danas okupljeni , planinari koji su jučer krenuli, danas biciklisti, sutra motoristi uz moto „da se ne ponovi“ nosimo poruku mira, ali i ono što Krajina pokaže, da smo najdržavotvorniji dio Bosne i Hercegovine i tu poruku podrške porodicama ali i poruku državotvornosti nosimo kroz BiH“, kaže Mustafa Ružnić, premijer USK i učesnik 19. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica. .

I organizatori ističu da je susret sa bh. građanima na ruti dugoj 500 kilometara jedan od najznačajnijih momenata samog maratona.

“Dakle, 19 put, ista ideja. Krećemo sa zapada, 500 kilometara, u dvije etape prolazimo kroz cijelu BiH dolazimo na Drinu na istok i stavljamo naglasak na Srebrenicu i genocid koji se tamo desio. I susrećemo mještane u Bosanskom Petrovcu , Ključu, Jajcu, Olovu, Kladnju, čuvamo sjećanje na njihovu žrtvu i nećemo dozvoliti da se ovo ponovi, kaže Ermin Lipović, predsjednik OO Biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

Iz Bihaća je put Srebrenice krenulo oko 300 biciklista iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Švicarske i Amerike, a na putu će im se priključiti i brojni biciklisti iz drugih bh. gradova.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top