Hrvatska: Bajram namaz klanjan u Zagrebačkoj džamiji

Zagrebačka džamija bila je premala za primiti sve vjernike islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i okolice koji su došli obilježiti Kurban bajram.

minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Sve veći broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji, posebno na središnjim vjerskim događanjima, doveo je do okolnosti da su vjernici namaz Kurban bajrama i ove godine klanjali izvan središnje prostorije za molitvu. Klanjalo se u dvorišnom prostoru džamije, u hodnicima i pomoćnim prostorijama, a bajramsku molitvu u Zagrebu predvodio je imam Aziz Alili.

“Hadž je obred kojim nas Allah dž.š. podsjeća da su ljudi jedna porodica, da trebaju živjeti u miru, kao braća i sestre. Svijest o međusobnoj povezanosti i prisnosti, unatoč svim iskušenjima, održala je ljudski rod. Pružena ruka pomoći drugome čini i naš život boljim i plemenitijim“, poručio je u hutbi Alili.

Centralna proslava Kurban bajrama ove godine održana je u Riječkoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Riječku proslavu izravno je prenosila Hrvatska radiotelevizija, pri čemu je pročitana bajramska poruka reis uleme Huseina Kavazovića.

U svojoj hutbi muftija Hasanović

Kurban ili Hadži bajram je jedan od dva najznačajnija islamska blagdana, kada muslimani najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso dijele na tri dijela, na obitelj, susjede i rodbinu te za siromašne. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju susjedi i rodbina, a muslimani koji su u mogućnosti obavljaju hadž, hodočašće u Meku, petu dužnost islama.

Spread the love
Scroll to Top