Mnogobrojni vjernici klanjali bajram-namaz u Banjaluci

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.

Molitvi je prisustvovao veliki broj vjernika, kako onih koji žive u Banjaluci, tako i onih koji su prije živjeli u gradu na Vrbasu, a sada su inostranstvu, te vjernika iz drugih zemalja koji trenutno borave u Banjaluci.

Bajram-namazu u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci prisustvovao je i Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović rekao je da je Kurban-bajram uvijek budio emociju u dušama vjernika, posebno Bošnjaka jer imaju sjetu na povijesne događaje koji su označili put, trag, čovjeka kroz vrijeme i prostor.

“Susret sa današnjim danom je sublimiranje tih vrijednosti koje sadrži u sebi kurban kao žrtva, hadž kao pohod svetom mjestu i tekbir koji se izgovara ovih dana nakon klanjanja farz-namaza. Sve to ima za cilj slavljenje i veličanje Boga, ima za cilj potvrdu postizanje čovjekove bogobojaznosti i najveće što možemo o ovom kazati jeste zahvalnost Bogu na blagodatima kojima je čovjeka počastio”, rekao je Abdibegović.

Prema njegovim riječima, ta blagodat treba biti prosuta po svijetu među ljudima i treba zračiti ljubavlju i toplinom, jer “altruizam je u nekom našem smislu kada je u pitanju Kurban-bajram žrtva za drugog, rad u korist drugog i posvjedočenje da smo svi Božija stvorenja, a da Bog prima od onih koji su najčestitiji i najbogobojazniji”.

“Zato mi je drago da smo danas u Ferhadiji-džamiji u Banjaluci imali priliku poslati poruku ove vjere, ove postojanosti koju svjedočimo ovih dana, godina i desetljeća u ovom gradu. Vjerujem da jutrošnje prisustvo ovog velikog broja vjernika svjedoči da se vraća povjerenje u život, toleranciju i suživot”, kazao je muftija banjalučki čestitajući Bajram svim vjernicima.

Enver Smajić, koji je prije rata živio u Banjaluci, a sada živi u Francuskoj, došao je u posjetu supruginom bratu.

“Ja sam prezadovoljan, stvarno sam uzbuđen ne znam šta da kažem. Ovo je veliko zadovoljstvo”, rekao je on.

Narcis Hadžiselimović iz Banjaluke, koji trenutno živi u Švedskoj, rekao je da svake godine koristi priliku da klanja bajram-namaz Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci.

“Iskreno govoreći kao rođenom Banjalučaninu ovdje emocije su uvijek iste. Ono što ti je u srcu otkinuto, pokušavaš da nadomjestiš bar na ovaj način, da dođeš, da prisustvuješ ovoj našoj svečanosti, klanjanju bajram-namaza, bez obzira da li bio Ramazanski ili Kurban-bajram” rekao je on i dodao da je zadovoljstvo to podijeliti sa sugrađanima i ljudima dobre volje svih ostalih nacionalnosti.

 

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top