Džemat “Aid” Wels: Hatma dova za osam mektepskih polaznika

U subotu, 01. jula 2023. godine u džematu “Aid” Wels-Austrija upriličena svečanost hatma dova za osam polaznika mektepske nastave. Riječ je o prvoj hatmi u ovom džematu, s obzirom da je džemat formiran prošle godine.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Zbog nedostatka prostora hatma je upriličena u jednom hotelu nedaleko od džematskih prostorija koje su trenutno pod zakupom, a koje u narednom periodu planiraju otkupiti. Svečanosti su prisustvovali imami iz Bosne i Hercegovine i Austrije, džematlije, roditelji i brojna rodbina.

“Džemat “Aid” Wels broji oko 170 članova. Sretni smo što u ovom kratkom periodu rada već imamo osam svršenika hatme i ovo je najvredniji plod rada džemata”, ističe Elvir Ahmetović predsjednik džemata “Aid” Wels.

Alen-ef. Kotorić imam džemata “Aid” Wels marljivo je proteklih mjeseci radio sa polaznicima mektepske nastave.

“Trudimo se da vjerski život džematlija obogatimo sa što više aktivnosti. Svake druge subote u džematu organizujemo prigodno predavanje i druženje sa džematlijama, na prigodan način obilježavamo sve značajne vjerske datume. Poseban akcenat stavljamo na vjersko podučavanje mektepskih polaznika”, za Super TV rekao je Alen-ef. Kotorić.

Prisutnima su se tokom programa obratili imami gosti koji su stigli iz Bosne i Hercegovine. Nermin-ef. Ahmetović imam džemata Drinjača (MIZ Zvornik) nije krio svoje zadovoljstvo što je po drugi put gost ovom džematu.

“Jako je bitno da naša djeca u Austriji, koja su pod velikim pritiskom i raznim izazovima, sačuvaju naš identitet i vjeru, a ovi ljudi koji vode džemat vode računa o tome. Drago mi je što sam sa mojom suprugom ponovo gost, to potvrđuje da su bili zadovoljni našom prvom posjetom”, kaže Nermin-ef. Ahmetović.

Radost roditelja i rodbine bila je očigledna. Svojim prisustvom pružili su podršku djeci dok su naizmjenično učila nekoliko odlomka iz Kur’ana i odgovarala na postavljena pitanja.

“Jako smo ponosni što smo dio džemata “Aid” Wels i što naša kćerka učestvuje u prvoj hatmi ovog džemata. Današnja radost, hrabrost i uspjeh naše kćerke mnogo nam znači, kazala je za naš portal Meleća Ožegović.

Na kraju svečanosti uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni.

Svršenici prve hatme u džematu “Aid” Wels su: Džejlana Hadžić, Amina Ožegović, Anes Mehmedović, Džejlan Hadžić, Vedad Ahmetović, Sabrina Ljubljankić, Lejla Tepić i Sara Ljubljankić.

Snimak svečanosti biće prikazana u petak 07.jula 2023. godine od 21:15 u programu Super TV, a tv reportaža u emisiji “Vikend je” 09.jula 2023. godine.

 

 

 

 

 

Spread the love
Scroll to Top