28. godišnjica genocida u Srebrenici: U Istanbulu postavljena umjetnička instalacija “Majčina marama”

U okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u Istanubulu je u srijedu postavljena inspirativna umjetnička instalacija “Majčina marama”.

Prigodnim programom u organizaciji istanbulske općine Bagcilar i uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u ovoj istanbulskoj općini upriličen je prigodan program na kojem je odana počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U općini Bagcilar otvorena je i izložba fotografija “Marame sjećanja” i “Memento”, a programu su prisustvovali načelnik općine Abdullah Ozdemir, ambasador Bosne i Hercegovine u Turkiye Adis Alagić, zamjenik predsjednika TIKA-e Mahmut Cevik, konzulica Bosne i Hercegovine u Istanbulu Enisa Komar, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, majke Srebrenice, zvanice i građani Istanbula.

“Proklinjemo one koji su nanijeli veliku bol usred Evrope i osuđujemo one koji to opravdavaju. Potrebno je učiti iz ove velike patnje”, rekao je tokom obraćanja načelnik općine Bagcilar Abdullah Ozdemir.

Govoreći o tome kako se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti, Ozdemir je dodao: “Znamo dobro da su naše majke dale veliku borbu i ta borba je dala rezultata na najvećim europskim sudovima. Želimo kazati da smo bili i da ostajemo partneri u ovoj borbi kako bismo spriječili da se više nikad ne ponovi genocid kako u regiji, tako i u cijelom svijetu.”

Umjetnička instalacija “Majčina marama” prvi put je postavljena prošle godine u Potočarima na obilježavanju godišnjice genocida.

Spread the love
Scroll to Top