Denis Bećirović primio bh. prvakinju u šahu Merjem Džafić

Prijem u Predsjedništvu BiH rezultirao je konkretnom finansijskom podrškom, tako da će Merjem Džafić ipak predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa Merjem Džafić, prvakinjom Bosne i Hercegovine u šahu. Razgovoru je prisustvovao i njen otac Jakub. Zbog neuređenog sistema finansiranja bosanskohercegovačkih vrhunskih talenata, bio je upitan njen odlazak na Svjetsko prvenstvo u šahu, koje se održava u Egiptu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prijem u Predsjedništvu BiH rezultirao je konkretnom finansijskom podrškom, tako da će Merjem Džafić ipak predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu.

“Bećirović je kazao da se mnogi mladi talenti u Bosni i Hercegovini suočavaju sa nedostatkom sistemske podrške, te da je neophodno sistemski podržati talente. Pravilnim odnosom prema talentovanim mladim ljudima mogu se steći osnovni preduslovi za ostanak mladih u Bosni i Hercegovini. Ni jedna država ne može graditi prosperitet bez aktivnog uključivanja novih generacija u sve društvene procese”, zaključio je Bećirović, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Inače, jučer je putem svog facebook profila otac mlade Merjem obavijestio širu javnost o finansijskom problemu koji sprečava odlazak na takmičenje.

“Dragi prijatelji, moramo vas obavijestiti da Merjem najvjerojatnije neće nastupiti na svjetskom prvenstvu u Egiptu, jer nam se (ŠK “Gračanica, a ni meni) niko nije odazvao na Zahtjev/Molbu za sponzorstvo, a polahko ističe vrijeme za uplatu sredstava organizatoru, za registraciju, putovanje, hotel, rok je do 24. 08.
Iako je Merjem apsolutna federalna i državna prvakinja, koja je ova dva takmičenja osvojila bez ijednog poraza, Merjem neće predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a na velikom takmičenju BiH će predstavljati drugoplasirana sa državnog prvenstva Lucija Galić, jer su Luciju podržali poduzetnici iz Širokog Brijega te Široki Brijeg.
Moram još napomenuti da je Merjem osvojila i dva međunarodna takmičenja na kojim su nastupale i takmičarke iz Hrvatske i Srbije što pokazuje da je Merjem u svojoj konkurenciji najbolja i u cijeloj regiji.
Tako se mi ophodimo prema našim talentima, tako gasimo i ubijamo njihovu volju, što se akobogoda, poznavajući Merjem, neće desiti u njenom slučaju.
Merjem će akobogda nastaviti raditi, učiti i voljeti našu Bosnu i Hercegovinu! Svijet voli svoje pobjednike, ali ne i mi, zbog toga smo tu gdje jesmo” naveo je otac u objavljenom facebook statusu.

Izvor: SuperTV/AA/Facebook

Spread the love
Scroll to Top