BiH: U Potočarima završen 1. EMMAUS fudbalski kup za mir i ljudska prava

Na turniru su učestvovali i predstavnici EMMAUS zajednica iz Engleske, Francuske, Nizozemske, Poljske, Hrvatske, Švedske, Njemačke, Rumunije, Italije, Švicarske, Ukrajine i Afganistana.

Ispraćajem učesnika danas je u Potočarima završen 1. EMMAUS fudbalski kup za mir i ljudska prava na kome je učešće uzelo 70 učesnika iz 13 zemalja svijeta.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Osim učesnika iz Bosne i Hercegovine na događaju su učestvovali i predstavnici EMMAUS zajednica iz Engleske, Francuske, Nizozemske, Poljske, Hrvatske, Švedske, Njemačke, Rumunije, Italije, Švicarske, Ukrajine i Afganistana.

Riječ je o fudbalskom kupu koji je imao za cilj da okupi što veći broj ljudi iz EMMAUS zajednica iz cijele Evrope kako bi se upoznali, zabavili i razmijenili iskustva te kroz radionice o miru i ljudskim pravima poslali poruku solidarnosti i humanosti.

Učesnici su bili podijeljeni u sedam timova koje su sačinjavali predstavnici EMMAUS-a iz različitih zemalja, bez obzira na pol i u toku kupa svi timovi su odigrali međusobne utakmice. Za najbolje pojedince, fair-play i doprinos ovom događaju dodijeljena su posebna priznanja.

Također, svim učesnicima su dodijeljeni certifikati i pehari za učešće na ovom kupu. Pored sportskih aktivnosti za učesnike su bili organizovani različiti sadržaji među kojima su edukativne radionice, izložbe, konferencije…

Na kupu je učestvovala i grupa iz EMMAUS zajednice u Ukrajini. Sa njima je razgovarao direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, koji im je prenio poruke podrške, kazavši im da nisu sami u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju te istakao da uvijek mogu računati na MFS-EMMAUS za bilo koji vid pomoći. U toku ovog razgovora dogovorena je i konkretna saradnja između ove dvije zajednice. Gosti su zahvalili direktoru Okanoviću na gostoprimstvu i iskazanom interesovanje za stanje u njihovoj državi, kao i na ponuđenoj pomoći.

“Da je 1. EMMAUS fudbalski kup za mir i ljudska prava organizovan na najvećem mogućem nivou govore i utisci učesnika. Grupa naših gostiju iz EMMAUS zajednice iz grada Lublina u Poljskoj su prilikom uručivanja zahvalnice direktoru MFS-EMMAUS-a istakli da su im protekli dani na kupu bili najljepši u životu. Izuzetna nam je čast što smo bili domaćini jednog ovakvog događaja i što smo ispunili očekivanja naših gostiju. Svim učesnicima se zahvaljujemo na dolasku, želimo im da ponesu puno lijepih uspomena iz Srebrenice i naravno da se vidimo i dogodine na 2. EMMAUS fudbalskom kupu za mir i ljudska prava u nekom drugom gradu širom naše EMMAUS zajednice u Evropi i svijetu”, poručili su iz EMMAUS-a.

Spread the love
Scroll to Top