Banovići: Fizički obračun političkih neistomišljenika i strah građana od eskalacije

Nagurivanje ispred Općine Banovići nakon pokušaja nove većine u Općinskom vijeću da uđe u prostorije Stručne službe Vijeća.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U Banovićima ništa novo, u ovoj maloj Općini nadomak Tuzle predizborna kampanja nikada ne prestaje. Nakon što su dva vijećnika iz Stranke demokratske akcije (SDA) oformila novu većinu u Općinsko vijeću koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) stanje se dodatno zakomplikovali. Nova većina 6. jula pokrenula je postupak opoziva načelnika Bege Gutića (SDA). Usvojene odluke tog dana o raspisivanju referenduma još nije ovjerena pečatom i samim tim nije ih moguće provesti.

“Načelnik obmanjuje javnost i pokušava zaoštriti situaciju. Vijećnici iz nove većine tražili su policijsku asistenciju kako bi mogli pristupiti prostorijama Stručne službe, te da Općinsko vijeće nastavi sa neometanim radom. Trenutno je Općinsko vijeće u blokadi. Pečat i prostorije su trenutno u rukama manjine vijećnika. a sve sciljem da onemoguće sprovođenje opoziva načelnika Općine Banovići Bege Gutića, rekao je za Super TV Sifet Ikanović vijećnik Općinskog vijeća (PDA).

Na svom oficijelnom facebook profilu načelnik Bego Gutić (SDA) pozvao je svoje pristalice da dođu ispred zgrade Općine.

“Pozivam Vas sutra (ponedjeljak) u 7:30h na organizovano okupljanje i doček ispred zgrade Općine Banovići povodom najavljenog nasilnog ulaska u Općinu od strane PDA Sifeta Ikanovića, Žunić Edina, Kovacević Nermina i drugih. U cilju što svečanijeg dočeka pozivam Vas da ponesete cvijeće. Nakon svečanog dočeka planiran je prijem i kahva u kabinetu općinskog Načelnika”, stoji u facebook pozivu Bege Gutića (SDA).
“Ovo je nastavak pravnog i fizičkog nasilja od strane novokomponovane većine u Općinskom vijeću Banovići. Danas smo vidjeli neku vrstu odgovora građana na ono što novokompovana većina želi sprovesti. Ne bojimo se opoziva, referenduma ili bilo kakve provjere raspoloženja građana ali to mora biti u skladu sa zakonom, statuom i poslovnikom Općine”, rekao je za Super TV Bego Gutić načelnik Općine Banovići.
Gutić je izrazio nezadovoljstvo današnjim radom policijskih službenika.
“Mi nemamo više povjerenje u pravosuđe Tuzlanskog kantona, a posebno u Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Tražit ćemo ostavku Hajrudina Mehanovića ministra unutrašnjih poslova TK koji je danas pokazao da nije dorastao svoje funkcije. Danas je okrenuo specijalne policijske snage prema nevinim građanima, a sa druge strane pokušali su zaštiti novonastalu većinu i asistirati u pokušaju da vijećnici sprovedu svoje odluke u praksu”, dodaje Gutić.
Sifet Ikanović (PDA) smatra da je okupljanje građana nezakonito.
“Odluka o javnom redu i miru propisuje mjesto izražavanja nezadovoljstvo građana, a to je ispred sportske dvorane u Banovićima. Očekujemo da policijski službenici reaguju i omoguće nesmetan ulazak vijećnika u prostorije Stručne službe Vijeća” dodaje Ikanović.
Jutros prilikom pokušaja ulaska vijećnika nastao je opšti metež i kratki fizički obračun. Građani Banovića koje smo na ulici zaustavili i pitali za mišljenje o političkoj situaciji uglavnom su uznemireni i žele da se politička nadmudrivanja zaustave. Smatraju da će politički moćnici i dalje zaoštravati političku situaciju, te se boje da će ovo stanje preći u netrpeljivost sa većim posljedicama.

 

Spread the love
Scroll to Top