Angažovane 73 osobe kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas ugovore sa osobama koje su ostvarile pravo na finansijska sredstva u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u 2023. godini.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Za Program zapošljavanja i samozapošljavanja Vlada Tuzlanskog kantona je putem resornog ministarstva u ovoj godini izdvojila 2 miliona KM.

„Danas ćemo potpisati 48 ugovora iz programa samozapošljavanja, gdje su fizička lica aplicirala da otvore neku od djelatnosti kojom se namjeravaju baviti i 25 ugovora sa licima za koje su poslodavci podnijeli prijave da će ih u svojim preduzećima i firmama zaposliti. Neki poslodavci su iskazali namjeru da zaposle jednu neki dva ili tri nova uposlenika, što ovisi o kapacitetu njihovih preduzeća“, kazala je ovom prilikom ministrica Dizdarević.

Nakon okončanog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja branilaca i članova njihove porodice Tuzlanskog kantona brzo će uslijediti ponovni javni poziv jer će, prema riječima ministrice Dizdarević, u prvom krugu biti realizovana samo trećina planiranih sredstava.

„Vrlo brzo ćemo objaviti ponovni javni poziv tako da pozivam sve zainteresirane sa područja TK da se prijave na ovaj drugi poziv jer sredstva koje je Ministarstvo planiralo svakako ima namjeru da i potroši u taj projekat. Prema Programu, pojedinačan iznos koji svaki aplikant može dobiti u procesu samozapošljavanja je 10.000 KM dok poslodavci po uposlenom dobivaju 10.000 KM. Kroz programe koje Ministarstvo kontinuirano provodi već godinama do sada je zaposleno više od 600 osoba.

Spread the love
Scroll to Top