Duraković o privođenju Mirsada Omerovića u Srebrenici: Još jedan u nizu napada na povratnike

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković osudio je sinoćnje privođenje povratnika Mirsada Omerovića u Srebrenici i poručio da je to još jedan u nizu napada na povratnike koji su se dogodili ove godine isključivo zbog ratnohuškačkih retorika koje dolaze od vladajućih političkih predstavnika i njihovih sljedbenika.

“Sinoć su pripadnici MUP-a RS priveli našeg komšiju, povratnika Mirsada Omerovića jer je na svom Facebook profilu izrazio negodovanje zbog četničkog orgijanja 11. jula, koje je organizovano samo par sati nakon što smo u Memorijalnom centru u Potočarima ukopali 30 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici. Mirsad je, kao preživjela žrtva genocida, osoba koja je zbog četničkih ideologija više od osam mjeseci provela u zloglasnom logoru Šljivovica kod Užica, isprovociran slavljem uz pjesme, poput „Veseli se srpski rode, srpski rode do slobode…ovdje su grobovi slavnih predaka, što odbraniše svetu vjeru od Turaka“, na svom Facebook profilu objavio bezazlen status, kojeg su radikalni ‘novinari’ sa portala ‘Despotovina’ okaraterisali kao ‘napad ekstremiste na Srpsku pravoslavnu crkvu’, a pripadnici MUP-a reagovali nalogom za privođenje zbog narušavanja javnog reda i mira“, napisao je Duraković na Twitteru.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ističući kako je to još jedan u nizu napada na povratnike koji su se dogodili ove godine isključivo zbog ratnohuškačkih retorika koje dolaze od vladajućih političkih predstavnika i njihovih sljedbenika, Duraković je naveo da pripadnici policije efikasno i efektivno rade svoj posao kada je riječ o prekršajnim prijavama koje se odnose na Bošnjake.

“Ipak ne viđoh u ovih nekoliko godina da su toliko ažurni u privođenjima kada je riječ o otvorenom negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca kojih ima i previše. Kada Vojin Pavlović negira genocid i otvoreno veliča ratne zločine – tu nema elemenata za privođenje i hapšenje, i prijava se odbacuje jer ne postoje elementi počinjenja krivičnog djela ali kada bivši logoraš, preživjela žrtva genocida Mirsad Omerović reaguje na otvorene provokacije par sati nakon dženaze u Potočarima, onda se reguje promptno, bez ikakvog odlaganja i iščekanja“, naveo je Duraković.

On je također poručio da je ovo jednako bitno i za Bošnjake koji “iz udobnosti svojih domova“ u Federaciji, Americi, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj ili Austriji huškaju.

“Ne znate kako je biti povratnik, Bošnjak u entitetu Republika Srpska. Ne znate kako je sinoć, a i danas Adisi Omerović, supruzi Mirsada Omerovića koja proteklih 15-ak sati provodi u agoniji čekajući vijesti o svom suprugu. Ne znate kako je Fadilu i Ajši Memišević koji su prije par mjeseci pretučeni u Višegradu. Ne znate kako je Osmanu Mehanoviću i njegovim roditeljima. Pa na kraju, ne znate ni kako je meni, ni svima onima koji su se vratili u entitet Republika Srpska i koji se pored svega ovoga bore za svoja prava!“, poručio je Duraković.

Najavivši da će otići u Srebrenicu kako bi pružio podršku porodici Omerović, Duraković je pozvao istražne organe da rade posao za koji su plaćeni, te da procesuiraju sve one koji otvoreno negiraju genocid i veličaju ratne zločince, ”uključujući i ‘novinare’ s portala ‘Despotovina’”.

Spread the love
Scroll to Top