Značajne investicije u pravosudne institucije u Tuzlanskom kantonu

Današnju sjednicu Vlade Tuzlanskog kantona premijer Irfan Halilagić otvorio je odavanjem počasti nevino stradalim osobama u Gradačcu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Vlada je danas prihvatila Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za period januar – jun 2023. godine. Evidentno je da je Budžet TK u ovom izvještajnom periodu ostvario ukupan finansijski rezultat u iznosu od 19.606.759,09 KM.  Napominjemo da tek u drugom polugodištu dolazi do realizacije planiranih programa, a time i većeg procenta izvršenja Budžeta.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je i Periodični izvještaj Budžeta Tuzlanskog kantona za period i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01.-30.06.2023. godine.

Na današnjoj sjednici donesene su značajne investicije u pravosudne institucije u Tuzlanskom kantonu. U cilju realizacije ranije donesenom Programa rasporeda sredstava za pozicije „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava“, Vlada je danas donijela 10 odluka o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata u oblasti pravosuđa ukupne vrijednosti nešto više od 200.000 KM.

Današnjim odlukama za Općinski sud u Živinicama je odobreno 50.000,00 KM, općinske sudove u Gradačcu i Banovićima je odobreno po 30.000,00 KM, Kantonalno tužilaštvo 29.000,00 KM, Kantonalni sud u Tuzli 25.000,00 KM, Općinski sud u Tuzli iznosu od 11.000,00 KM, Općinski sud u Gračanici 10.000,00 KM, te za Općinski sud u Kalesiji 4.000,00 KM. Za Ministarstvo pravosuđa i uprave je odobreno 9.000,00 KM, dok su za Kantonalno pravobranilaštvo odobreno 2.932,00 KM.

Također, Vlada je danas, sa pozicije Tekuća rezerva, odobrila i 9.483,00 KM Općinskom sudu u Lukavcu u svrhu sanaciju štete na zgradi suda nastale nakon olujnog nevremena.

Na raspolaganju su dodatna sredstva uređenje, čišćenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta. Vlada TK dala je saglasnost na izmjene Programa korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2023. godini, čime se raspoređuju neutrošena sredstva.

Ovim izmjenama među ovogodišnje aktivnosti uvrštena je i realizacija naknadno kandidiranih projekata u Kalesiji, Tuzli i Živinicama koje lokalne zajednice su kandidirale projekte za provođenje mjera uređenja i čišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je Lukavac dostavio prijedlog izrade projekta tehničkog rješavanja navodnjavanja, uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta na području grada Lukavac.

Za ove namjene osigurano je 709.071,51 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je između ostalog donijela i Odluku o odobravanju novčanih sredstva u iznosu od 13.100 KM Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona, u svrhu plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osnovne i srednje škole, po obavijesti Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tuzla.

Na danas održanoj sjednici Vlada TK je utvrdila i uslove, kriterije i postupak za raspodjelu planiranih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu na poziciji Pomoć vjerskim zajednicama.
Prihvaćen je i Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla za prvih šest mjeseci 2023. godine.

Vlada je danas dala i saglasnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prijem državnog službenika, stručnog saradnika za ekonomsko-finansijske poslove u radni odnos na određeno vrijeme, do povratka zaposlene službenice sa porodiljskog odsustva, a najduže tri godine.

 

Spread the love
Scroll to Top