Šta nakon protestne šetnje? Da li ćemo biti bolji?

Foto: AA

Da li smo protestnom šetnjom protiv nasilja nad ženama zanemarili  dva ubijena muškarca i troje ranjenih u Gradačcu?

Okupljeni građani na protestnim šetnjama u brojnim gradovima BiH bore se protiv nasilja nad ženama, i time se bore za prava jedne žrtve u Gradačcu od ubijenih troje.

Iako Dan žalosti nije proglašen u cijeloj domovini, mnogobrojne građanke i nešto malo više od nekolicine građana su izašli na ulice i time izrazili svoju bol, ljutnju i empatiju.

Istim tim ulicama sa građanima šetali su i političari koji bi trebali biti problem i rješenje ove nezapamćene situacije u našoj zemlji. Postavlja se pitanje kome onda građani izražavaju svoju od malo prije bol, ljutnju i empatiju? Kakvu poruku šaljemo ubijenoj Nizami, Đengizu i Denisu?

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Iako su tri dana poslije ubistava organizovani protesti u mnogim gradovima BiH, da li smo uspjeli onih 12.000 ljudi sa Instagram prenosa ubistva dovesti na proteste?

Postavlja se mnogo pitanja na trenutnu situaciju u našoj zemlji, na koja trebaju odgovoriti pored političara i oni kako sebe smatraju “obični” građani, koji lajkaju i gledaju uživo ubistvo, rijality program, slušaju muziku u kojima se pominju nasilja, alkohol, žene u negativnom smislu i još mnogo toga.

Kakva smo postala ljudska ili neljudska bića? Kako ćemo poslati našu djecu za nekoliko dana u školske klupe?
Ima još mnogo toga čega bismo se trebali pitati, ali nemamo vremena za to jer moramo postaviti jednu sliku na Instagram ili Facebook story u kojoj se pominje nasilje nad ženama.

Pitat ćemo se vjerovatno ponovo gdje smo pogriješili, dok problem se skriva u našoj svakodnevnici.
Nadajmo se i ovaj put da su Nizama, Đengiz i Denis posljednji u nizu nevino stradalih u našoj domovini.

Političari služe za donošenje i implementaciju zakona, sigurno ne služe da zajedno sa građanima iskazuju frustraciju i nezadovoljstvo, jer kome se onda žalimo? Građanke i građani služe za implementaciju boljeg i zdravijeg načina življenja u stvarnom životu, sigurno ne imaginarnom. Pazimo ko je nama i našoj djeci uzor, ne dozvolimo da nam uzor budu osobe koje su afirmisane pomoću lajkova, i kojima je najduža pročitana knjiga story nekog inflencera. Budimo pametniji i ne budimo površni.

Izvor: Super TV

 

Spread the love
Scroll to Top