Započeo međunarodni simpozij „Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije“

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, danas je na Univerzitetu u Tuzli upriličen Međunarodni simpozij o strateškim i društvenim istraživanjima na temu „Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije“.

Organizatori ovog izuzetno značajnog događaju, kojem prisustvuje i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, su Univerzitet društvenih nauka iz Ankare, Institut za društvena istraživanja i strateška planiranja iz Istanbula (ISSAOR), u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i Institutom za lingvističku bosnistiku Bosne i Hercegovine.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Premijer Halilagić ponovno je istaknuo značaj istraživanja i prezentacije društvenih činjenica u vezi sa genocidom u Srebrenici, onome što mu je prethodilo, ali i refleksijama i posljedicama koje se i danas osjećaju.

„Vlada Tuzlanskog kantona je senzibilna za sve što se odnosi na Srebrenicu, a ta osjetljivost posebno je izražena za pitanja u vezi sa genocidom nad Bošnjacima zaštićene UN zone Srebrenica
brojni su oblici podrške, a kao jedan od posljednih istaknut ću započeti projekat snimanja usmene historije pod nazivom „Priče za budućnost“ kojeg realizira Memorijalni centar u Potočarima, a kojeg sa oko 80.000 KM finansira Vlada Tuzlanskog kantona. Ovaj projekat je nastavak snimanja ličnih priča preživjelih svjedoka genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih, kojih je nažalost zbog njihove starosti i neminovnog umiranja sve manje, budu dokumentirana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid počinjen u Srebrenici. Zahvalni smo ekipi mladih stručnjaka koji neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze. U tom svjetlu zahvalni smo i svim ostalim naučnicima, stručnjacima, ali i drugim entuzijastima koji istražuju, pohranjuju i prezentiraju istinu i činjenice o genocidu“, rekao je premijer Halialgić.

Također, u tom svjetlu Vlada radi i na pripremi Sporazuma o saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Srebrenica, a kako bi se potvrdio zajednički interes o uspostavi stalne
saradnje i razmjene, koja unapređuju veze između naših građana u svim sferama: društvenog, privrednog, kulturnog, sportskog i ekonomskog života. „Time ćemo uporedo sa podrškom koju pružamo gajenju kulture sjećanja, pružiti i dodatnu podršku održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba sa ovog područja“, kazao je premijer Halilagić.

Pokrovitelji naučnog simpozija, koji završava sutra, 8. jula, su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Vlada Tuzlanskog kantona.

 

Izvor: Super TV

Spread the love
Scroll to Top