Veterani Poljica obilježili godišnjicu udruženja

Članovi i simpatizeri udruženja “Veterani 4. bataljona 117./223. BBR” danas su u Poljicu na svečan način obilježili godišnjicu od osnivanja udruženja.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Udruženje je počelo sa radom prije dvije godine, a sve sa ciljem očuvanja tekovina proteklog rata i obilježavanja značajnih istorijskih datuma za ovaj kraj i državu Bosnu i Hercegovinu.

” Mi trenutno brojimo oko 70 članova i očekujemo dodatni priliv članova, kako boraca tako i ostalih mještana. Boraca je sve manje, jedni nas napuštaj i odlaze sa ovog svijeta, dok drugi imaju porodične obaveze. Udruženje ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju tekovina iz proteklog rata. Ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo i to moramo prenijeti na nove generacije”, ističe Ibrahim Hajdarić član udruženja “Veterani 4. bataljona 117./223. BBR”.

Udruženje ima jasne ciljeve za naredni period. Glavni cilj je formiranje spomen sobe.

“Zahvaljujući udruženju u Poljicu je počelo obilježavanje značajnih datuma iz prethdnog rata, prenosimo na mlade istorijske činjenice i dešavanja vezana za područje Poljica i BiH, te uskoro počinjemo sa formiranjem spomen sobe sa arhivskom građom koja će svjedočiti o jednom važnom periodu za opsatanak našeg naroda na ovom području” rekao je Nermin Omić član udruženja “Veterani 4. bataljona 117./223. BBR”.

Poljice je dalo 55 šehida i poginulih boraca tokom odbrane države Bosne i Hercegovine.

Borci Poljica prošli su brojna ratišta od Krajine, Gradačca, Brčkog, Ozrena, Sarajeva  i dr..

Domaći separatisti uz pomoć agresora iz Srbije i Crne Gore od 1992. godine  sa Vijenca (619m) tukli su granatama po civilnim ciljevima Poljica i drugih mjesta. Armija RBiH 11. maja 1994. godine uspjela je osloboditi ovu neprijateljsku tvrđavu i staviti je pod kontrolu legalne vlasti Bosne i Hercegovine i to je ujedno najveći ratni trofej boraca Poljica.

Spread the love
Scroll to Top