U Vladi FBiH potpisani ugovori za 387 privrednih subjekata i lokalnih zajednica

Ovo je dobar pristup kako institucije Federacije BiH su zbilja servis korisnicima, a na nama je da napravimo dodatni iskorak, poručio je ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović potpisao je i uručio poticajne ugovore za 387 korisnika u okviru tekućih transfera po projektima u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Za ovu namjenu je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u budžetu FBiH za 2023. godinu osiguralo više od 6,5 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Potpisivanje ugovora upriličeno je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, a Mijatović je istakao da su 12 gradova i šest općina korisnici projekta “Izgradnja poduzetničkih zona“ i projekta “Izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničkih zona“, a da su privredni subjekti korisnici projekata “Poticaj razvoja obrta i srodnih djelatnosti“, “Poticaj novoosnovanim subjektima“ i “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“.

Mijatović je kazao da je iznos od 6,5 miliona KM nedovoljan za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta te je najavio da će zakonskim rješenjima biti omogućen značajan iskorak za narednu godinu.

“Taj iskorak će biti u iznosu sredstava koji ćemo imati, a koji će biti tri ili četiri puta veći od ovog i najavljujemo za sljedeću godinu potpunu reorganizaciju grantovskih sredstava i način na koji će se dodjeljivati, kao i pristup jer ne možemo biti zadovoljni sa ovim što imamo u godinama iza nas“, kazao je Mijatović. Dobrom viješću je ocijenio to što će ove godine profunkcionisati jedinstveni registar obrtnika.

“Ovo je dobar pristup kako institucije Federacije BiH su zbilja servis korisnicima, a na nama je da napravimo dodatni iskorak“, zaključio je Mijatović.

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić zahvalili su se Vladi FBiH i resornom ministarstvu na podršci koju su dobili za svoje projekte.

“Zamolio bih da općine ostanu u ovakvim vidovima podrške jer mi u Usori imamo jake argumente jer smo sa 760 povećali broj uposlenih u našoj općini na 2.100. Trenutno u općini imamo tri preduzetničke zone, odnosno dvije su već uspostavljene i počinjemo formirati i treću u blizini petlje Koridora Vc“, kazao je Anđelić.

Dervišagić je rekao da Gradačac ima dobru saradnju s Vladom FBiH i da ona seže nekoliko godina unazad.

“Danas potpisujemo ugovor o izgradnji jedne saobraćajnice u Industrijskoj zoni II u Gradačcu ukupne vrijednosti od 268.000 maraka, pri čemu Vlada Federacije daje 150.000, a ostatak će finansirati Grad Gradačac“, kazao je Dervišagić.

I obrtnik Ahmed Popović iz Goražda je jedan od korisnika koji je danas potpisao ugovor, a kazao je da ovakva podrška mnogo znači za mala preduzeća i poboljšanje njihovih proizvoda i usluga.

“Smatram da je ovakva vrsta pomoći grant sredstvima nužna zato što su komercijalne banke toliko bezobrazne da ne možemo ni da dobijemo kredite kod njih“, naglasio je Popović i dodao da je potrebno više pažnje pokloniti zanatskim zanimanjima u BiH.

I Mahir Karaula je kao predstavnik firme iz Busovače kazao da prvi put dobijaju ovakvu podršku i da će im mnogo značiti u daljem radu.

“Naša firma se bavi hidraulikom, proizvodimo vučne službe, kipe i polako prelazimo na izvoz tih naših dijelova. Zahvalan sam na ovoj pomoći“, rekao je Karaula.

Nela Škrbo je kao izvršna direktorica svoje firme iz Sarajeva kazala da ovakva grant sredstva daju veliki podstrek preduzetnicima. Dodala je da je njenoj firmi ovom podrškom omogućeno da dodatno prošire poslovanje.

“Kvalitetna podrška maloj privredi doprinosi održivom razvoju. Svim korisnicima grant sredstava želimo sretnu i uspješnu implementaciju projekata i mnogo poslovnog uspjeha u budućem radu“, poručila je Škrbo.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top