U izraelskom zračnom napadu u Gazi ubijen kamerman AA Muntasir es-Savvaf

U izraelskim napadima na Gazu, započetim jutros nakon što je okončana “humanitarna pauza”, poginulo je slobodni reporter i kamerman agencije Anadolu Muntasir es-Sawaf.

Izraelske snage nastavile su jutros sa žestokim napadima na Gazu, nakon okončanja “humanitarne pauze”, a tokom dana ubijeno je 109 Palestinaca, dok su na stotine ranjene. Mete izraelskih napada i dalje su civili, ali i novinari.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Izraelski bombarderi su 18. novembra izveli napad na porodičnu kuću kamermana Al Sawafa, a tog dana u napadu su ubijeni njegov otac i također poznati novina Mustafa es-Sawaf te njegova majka, dva mlađa brata sa djecom, ukupno oko 30 članova šire porodice. U istom napadu poginulo je ukupno 47 osoba, a kamerman Sawaf je ranjen i zadobio teže povrede na licu.

U intervjuu za Anadolu koji je dao prošle sedmice, a za koji se ispostavilo da je i njegov posljednji, Sawaf je izjavio da će nastaviti raditi svoj posao uprkos tome što je ranjen u izraelskom napadu u kojem su život izgubili njegovi roditelji i mnogi članovi porodice.

“Prošlog petka uvečer, izraelski ratni avioni su izveli napad na kuću moje porodice, srušivši je na sve koji su bili unutra. Kuća je nasilno uništena. Okupacione snage ne prave razliku između djece i staraca, moja porodica je hladnokrvno ubijena“, kazao je Sawaf ne skrivajući bol i tugu koju osjeća.

“Većinu tijela moje ubijene rodbine smo izvukli ispod ruševina. Ostale tražimo ispod ruševina primitivnim metodama jer timovima za traganje i spašavanje nedostaje osnovna oprema koja im je potrebna“, rekao je tada Sawaf, koji je u napadu zadobio je povredu desnog oka i deformitete na licu.

Na pitanje namjerava li krenuti prema jugu Pojasa Gaze, koji je naočigled manje opasan od grada Gaze u kojem se nalazio, Sawaf je tada izgovorio rečenicu po kojoj će ostati upamćen:

“Ostajem i nastavljam svoj posao u Gazi, bez obzira na rizik. Ostaćemo ovdje. Unatoč svemu, nastavit ćemo raditi svoj posao i slati snimke iz Gaze. Nastavićemo do posljednjeg daha. Ono što su nam okupatori uradili neće nas spriječiti da radimo.”

Spread the love
Scroll to Top