TK: Šteta tokom poplava prelazi 18 miliona KM, Vlada TK ove godine planira za sanaciju izdvojiti 5 do 6 miliona KM 

Prema danas iznesenim informacijama na konferenciji za medije Vlade TK, materijalna šteta nakon poplava u Tuzlanskom kantonu proteklih dana prelazi 18 miliona KM.

Obilne kišne padavine uzrokovale su bujične poplave i porast vodostaja u svim vodotocima, izlijevanje iz korita i poplavama na području nekoliko općina. Preliminarne procjene pokazuju da se radi o štetama čije
razmjere prevazilaze ekonomske mogućnosti općina i kantona, te će biti neophodna pomoć viših nivoa vlasti. Od strane općinskih komisija za procjenu šteta urađene su preliminarne procjena štete od poplava i klizišta za tri općine. Prema tim procjenama materijalna šteta iznosi preko 18 miliona KM.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Nastojali smo tokom poplava biti na terenu, uvjerili smo se u razmjere katastrofe, te smo hitno djelovali u pogođenim dijelovima Tuzlanskog kantona. Ubrzali smo proces izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu kako bi stvorili mogućnost izdvajanja sredstava za sanaciju nastalih šteta. U ovoj godini planiramo izdvojiti 5 do 6 miliona KM”, rekao je Irfan Halilagić premijer TK.

Poplavljeno je više desetaka stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivredno zemljište. Na području kantona su aktivirana klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte, saobraćajnice i vodotoke. Stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je na području 4 općine i na nivou Tuzlanskog kantona. U akcijama zaštite i spašavanja vršena je evakuacija nekoliko porodica koje su smještene kod rodbine.

Spread the love
Scroll to Top