Blokirani pojedini granični prelazi između Kosova i Srbije

Granični prelazi između Kosova i Srbije, Jarinje, Brnjak i Merdare, blokirani su za izlazak s Kosova. Prema podacima koji su postavljeni na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, prelaz Brnjak je blokiran s obje strane granice, dok su prelazi Jarinje i Merdare blokirani za prolaz kamiona i autobusa.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova sinoć saopštilo da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova. Takođe se ističe da ni prolazak automobila trenutno nije bezbjedan.

Ministarstvo je pozvalo građane koji su već ušli na teritoriju Srbije da koriste granične prelaze Mutivoda i Bela Zemlja ili da krenu putem preko Sjeverne Makedonije (granični prelaz Preševo) preko Skoplja. Ukoliko nisu ušli u Srbiju, mole se građani da ne putuju kroz tu zemlju.

“S obzirom na to da je u opticaju mnogo lažnih vijesti koje imaju za cilj širenje straha, pozivamo sve građane da prate Policiju Kosova s najnovijim zvaničnim informacijama u vezi sa tim”, navode iz ministarstva.

Iako je kosovski premijer Albin Kurti na konferenciji za novinare održanoj 15. juna kazao da Srbiji nisu uvedene ekonomsko-trgovinske sankcije, nego su zbog bezbjedonosne situacije pojačane kontrole na graničnim prelazima, od tada kamioni s robom iz Srbije ne mogu da uđu na Kosovo.

Kako prenose lokalni mediji, upravo je to razlog što su kamioni koji danima čekaju na ulazak na Kosovo odlučili da blokiraju izlazak kamiona i autobusa sa kosovske na srbijansku stranu granice.

Do toga je došlo nakon što su srbijanske snage uhapsile tri kosovska policajca, koja su bila na dužnosti u pograničnom pojasu na sjeveru Kosova.

Spread the love
Scroll to Top