Svjetska premijera serije “Rumi”: Turske zvijezde Bulent Inal i Kaan Yildirim prošetali crvenim tepihom SFF-a

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju održana je večeras u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca, ekipe serije, kao i brojnih predstavnika Turske radio-televizije (TRT).

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 U okviru 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) večeras je upriličena svjetska premijera serije “Rumi“, međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom crvenim tepihom prošetali su glumci i zvijezde ove serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju održana je večeras u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca, ekipe serije, kao i brojnih predstavnika Turske radio-televizije (TRT).

Bulent Inal u seriji tumači lik Mevlane, a Kaan Yildirim igra ulogu Mevlaninog učenika i seldžučkog komandanta. Dvojica poznatih turskih glumaca počašćeni su večeras aplauzom po dolasku na crveni tepih SFF-a.

-Sretni zbog premijere u Sarajevu-

“Veoma smo uzbuđeni od momenta kada smo stigli. Prisutno je jedno prijatno interesovanje, tako da s velikim nestrpljenjem iščekujemo projekciju”, rekao je Inal kratko novinarima, dodajući kako je veoma sretan što serija ima premijeru upravo u Sarajevu. Yildirim je u kratkom razgovoru s novinarima naglasio kako je proces snimanja serije u Konyi bio veoma zanimljiv. Premijera serije na SFF-u za Yildirima, kako nam je otkrio, ima i jedan poseban značaj.

“Moja nena je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tako da sam i ja pola Bosanac. U tom smislu, premijera u Sarajevu za mene ima posebnu duhovnu vrijednost”, rekao je Yildirim.

Zamjenik generalnog direktora TRT-a Ziyad Varol kazao je prije samog početka projekcije kako TRT i Sarajevo Film Festival imaju vrlo blisku saradnju već duži niz godina.

“SFF-ova priča i nastanak ovog festivala u jednim teškim vremena svojevrsna je i potvrda važnosti i značaja onoga što je misija filma i kinemtaografije. Naša zemlja ima bliske odnose s BiH, to su bratski odnosi i na tim temeljima se upravo gradi i nastavit će se razvijati saradnja TRT-a i SFF-a”, rekao je Varol.

Priča serije se odvija u Anadoliji u 13. stoljeću, kada je narod strepio pred mongolskom prijetnjom dok su još bila svježa loša sjećanja na krstaške ratove. Oni koji žele da zauzmu tron, ​​podstiču i unutrašnje nemire i rat, a Mevlana dolazi u prvi plan kao duhovna osoba koja može smiriti strahove. Ovaj mudri čovjek sa svevremenskim porukama, svojim stavom, znanjem, razgovorima i radom pozvaće društvo na zdrav razum i dobro srce.

Serija, koja počinje opsadom Erzuruma od strane Mongola 1242. godine, svjedoči o procesu transformacije Seldžučke države zajedno sa unutrašnjim putovanjem Mevlane u turbulentnom periodu Seldžučke države.

 

Izvor: Super TV/AA

 

Spread the love
Scroll to Top