Beograd: Građani 15. put na protestu traže odgovornost za promociju nasilja u društvu

Srbijanska opozicija najavila da će na jesen pojačati pritisak na režim predsjednika Aleksandra Vučića.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Građanski protest “Srbija protiv nasilja”, 15. po redu, počeo je večeras u Beogradu ispred Skupštine Srbije, a prema najavi organizatora, proevropske srbijanske opozicije, protestna kolona će se uputiti ka zgradi Vlade Srbije.

Protesti su počeli u Beogradu, a zatim se proširili na mnoge gradove Srbije, nakon dva masovna početkom maja u kojima je ubijeno 19 ljudi, od čega devetoro đaka jedne beogradske osnovne škole.

Građani već tri mjeseca svake sedmice traže institucionalnu odgovornost onih koji su, prema njihovom mišljenju, svojim postupcima ili odsustvom reakcije doprinijeli promociji nasilja u društvu što je dovelo do masakra.

Traže se ostavke članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije zbog toga što nisu reagovali na promociju nasilja u rijalitijima emitovanih na privatnim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću i rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog toga što je ta televizija, prema njihovim tvrdnjama, promovisala nasilje kroz pojedine segmente svog programa.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi jer promovišu nasilje i mržnju. Građani traže i smjenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Broj građana koji učestvuju u protestu je opao u odnosu na nekoliko prvih protesta, najmasovnijih otkako Aleksandar Vučić vlada Srbijom. To se objašnjava sezonom godišnjih odmora zbog kojih su mnogi građani otputovali, a srbijanska opozicija tvrdi da će na jesen ponovo pojačati pritisak na vlast.

S druge strane, uprkos snažnom nevremenu proteklog vikenda, građani su po pljusku i grmljavini blokirali most Gazela preko koga prolazi međunarodni auto put koji spaja jug i sjever Evrope. Vučić je nekoliko puta pozivao predstavnike opozicije na razgovor, ali oni to odbijaju dok zahtjevi protesta ne budu ispunjeni.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top