Šumski požari pustoše Grčku

Oko 162.000 hektara šumskih površina širom zemlje izgorjelo je za tri dana.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Šumski požari nastavili su da izazivaju pustoš širom Grčke, prijeteći sjevernim predgrađima glavnog grada Atine, objavili su lokalni mediji.

“Požar koji je izbio oko podneva u gradu Fyli, koji se nalazi 25 kilometara (16 milja) od centra Atine, nastavio je nekontrolisano da gori i proširio se u mnogim pravcima, što je dovelo do evakuacije brojnih naselja u tom području”, objavila je u utorak naveče javna televizija ERT.

Dodaje se da se glavni front vatre približava planini Parnitha, gdje se nalazi radarska baza grčkog ratnog vazduhoplovstva.

U gradu Aspropirgos, koji se nalazi 16 kilometara (10 milja) severozapadno od centra Atine i gdje se nalazi velika industrijska zona, požar je uništio i ozbiljno oštetio mnoge fabrike.

Zbog vatre su evakuisana najmanje tri naselja u toj oblasti i obustavljen je željeznički saobraćaj na pojedinim dionicama.

U sjeveroistočnom lučkom gradu Aleksandropolisu, požar od vikenda, evakuisane su na desetine naselja i bolnica i preduzete mjere da se po potrebi evakuiše i grad.

Portparol Nacionalne vatrogasne službe Yiannis Artophios rekao je da će u Grčku uskoro stići veća pomoć Evropske unije u okviru Mehanizma civilne zaštite.

“To uključuje avione za gašenje požara i vatrogasna vozila, kao i vatrogasce”, dodao je on.

Meteorološko odjeljenje Nacionalne opservatorije Atine objavilo je da je 161.874 hektara šumske površine širom zemlje izgorjelo između 19. avgusta i 21. avgusta.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top