Salkić reagovao na zlostavljanje dječaka bošnjačke nacionalnosti od strane policije entiteta RS

Kako je poručio, ovdje je posebno simptomatično ispitivanje i zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS, reagovao je na zlostavljanje dječaka bošnjačke nacionalnosti od strane policije u Osmacima, poručivši kako je “brutalnost pripadnika policije entiteta RS prema maloljetniku u Osmacima, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, dokaz ostrašćenosti i brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci”.

Kako je poručio, ovdje je posebno simptomatično ispitivanje i zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije.

“Samo u ovoj godini svjedočili smo nizu napada i upućenih prijetnji prema Bošnjacima bez adekvatne reakcije policije. Sa druge strane svjedočimo brutalnosti i tendencioznom pristupu entitetske policije prema Bošnjacima. Sve ovo je posljedica nikad provedene reforme policije i kontinuiteta djelovanja policije RS koji se veže za policijske strukture čiji su dijelovi presuđeni, pred Haškim sudom, da su počinili genocid nad Bošnjacima”, podsjetio je Salkić.

Nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS nikad nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava, kako je podsjetio, na implementaciji ovog člana nikada, dosljedno i principijelno, nisu insistirali predstavnici međunarodne zajednice, a posebno to nije činio OHR i visoki predstavnik čiji je primarni zadatak provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sve dok pripadnici takve policije pjevaju pjesme ‘za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće’, dok od 7.000 policajaca u MUP-u RS imamo 330 Bošnjaka teško da možemo očekivati objektivan i nepristrasan rad, kao i stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake od strane ovakve entitetske policije”, naveo je Salkić i dodao:

“Obaveza je državnih bezbjedonosnih agencija, ali i OHR-a, da se uključe u osiguravanje sigurnog okruženja za Bošnjake u ovom entitetu nakon napada u Višegradu, Bratuncu, prijetnji u Bijeljini, Doboju, zadnjeg zlostavljanja dječaka u Osmacima. Očito je da je policija instrument u rukama vlasti u ovom entitetu za dalji pritisak na Bošnjake što ima za posljedicu osjećaj nesigurnosti po ličnu i kolektivnu bezbjednost Bošnjaka u ovom entitetu.”

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top