Stotinjak sudionika na obilježavanju Dana bijelih traka u Zagrebu: Prijedorske žrtve ne smiju biti zaboravljene

Stotinjak građana s bijelim trakama na nadlakticama okupilo se na Trgu bana Jelačića kako bi obilježili Dan bijelih traka i još jednom se prisjetili više od tri hiljade ubijenih stanovnika Prijedora i okolice na današnji dan 1992. godine, javlja Anadolija.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji sa Udrugom Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane organizirali su obilježavanje Dana bijelih traka u Zagrebu.

Ovogodišnji Dan bijelih traka u Zagrebu obilježen je najprije promocijom knjige “Deseta vrata pakla“ autora Rezaka Hukanovića u Novinarskom domu. Autor knjige je u ljeto 1992. kao zarobljenik proveo pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača, a svoja iskustva zabilježio je u knjizi koja opisuje događaje i svjedočenje sudionika opisanih događaja. Uz predstavljanje knjige, održan je i kraći glazbeni i pjesnički program.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Program je potom nastavljen tradicionalnim okupljanjem na Trgu bana Jelačića, simboličnim vezivanjem bijelih traka oko nadlaktica sudionicima i zainteresiranim građanima te podjelom informativnih letaka kako bi se ukazalo na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i okolice.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić podsjetio je kako se ovo okupljanje i vezivanje traka održava “u sjećanje na sve one koji su prije 31 godinu u Prijedoru i okolici morali nositi bijela obilježja na svojim rukama i na svojim kućanstvima i na taj način se razlikovati od svojih sugrađana srpske nacionalnosti“.

“Mi nakon toliko godina te ljude nismo zaboravili, nismo zaboravili sve ono što su oni prošli. Podsjetit ću da je u Prijedoru i okolici ubijeno više od tri hiljade ljudi, od toga 102 djece. I dan danas tamošnje vlasti ne dozvoljavaju da se izgradi spomenik za tu ubijenu djecu. Mi nastojimo sa sugrađanima grada Zagreba simbolički obilježiti sjećanje na te ljude i događaje kako se oni više nikada ne bi ponovili“, poručio je Armin Hodžić u ime organizatora.

Između stotinjak okupljenih građana, na događaju je nazočio i muftija Aziz ef. Hasanović.

“Došli smo danas ovdje na Trg bana Jelačića kako bismo se prisjetili zločina koji se dogodio u Prijedoru nad nesrpskim stanovništvom, kada su putem bijelih traka htjeli uništiti jedan ili dva naroda. Došli smo da osudimo taj čin i da zavapimo da se to nikada, nikome i nigdje ne ponovi. Došli smo i da ukažemo na narative koji se, nažalost, i danas pojavljuju, a koji ukazuju na spremnost da bi se sve ovo ponovilo“, poručio je muftija Hasanović.

Istaknuo je da je riječ o događaju koji je tragedija za cijelo čovječanstvo i kako je ovakve pojave potrebno zajednički i jasno osuditi.

Spread the love
Scroll to Top