Stotinjak sudionika na obilježavanju Dana bijelih traka u Zagrebu: Prijedorske žrtve ne smiju biti zaboravljene

Stotinjak građana s bijelim trakama na nadlakticama okupilo se na Trgu bana Jelačića kako bi obilježili Dan bijelih traka i još jednom se prisjetili više od tri hiljade ubijenih stanovnika Prijedora i okolice na današnji dan 1992. godine, javlja Anadolija.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji sa Udrugom Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane organizirali su obilježavanje Dana bijelih traka u Zagrebu.

Ovogodišnji Dan bijelih traka u Zagrebu obilježen je najprije promocijom knjige “Deseta vrata pakla“ autora Rezaka Hukanovića u Novinarskom domu. Autor knjige je u ljeto 1992. kao zarobljenik proveo pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača, a svoja iskustva zabilježio je u knjizi koja opisuje događaje i svjedočenje sudionika opisanih događaja. Uz predstavljanje knjige, održan je i kraći glazbeni i pjesnički program.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Program je potom nastavljen tradicionalnim okupljanjem na Trgu bana Jelačića, simboličnim vezivanjem bijelih traka oko nadlaktica sudionicima i zainteresiranim građanima te podjelom informativnih letaka kako bi se ukazalo na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i okolice.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić podsjetio je kako se ovo okupljanje i vezivanje traka održava “u sjećanje na sve one koji su prije 31 godinu u Prijedoru i okolici morali nositi bijela obilježja na svojim rukama i na svojim kućanstvima i na taj način se razlikovati od svojih sugrađana srpske nacionalnosti“.

“Mi nakon toliko godina te ljude nismo zaboravili, nismo zaboravili sve ono što su oni prošli. Podsjetit ću da je u Prijedoru i okolici ubijeno više od tri hiljade ljudi, od toga 102 djece. I dan danas tamošnje vlasti ne dozvoljavaju da se izgradi spomenik za tu ubijenu djecu. Mi nastojimo sa sugrađanima grada Zagreba simbolički obilježiti sjećanje na te ljude i događaje kako se oni više nikada ne bi ponovili“, poručio je Armin Hodžić u ime organizatora.

Između stotinjak okupljenih građana, na događaju je nazočio i muftija Aziz ef. Hasanović.

“Došli smo danas ovdje na Trg bana Jelačića kako bismo se prisjetili zločina koji se dogodio u Prijedoru nad nesrpskim stanovništvom, kada su putem bijelih traka htjeli uništiti jedan ili dva naroda. Došli smo da osudimo taj čin i da zavapimo da se to nikada, nikome i nigdje ne ponovi. Došli smo i da ukažemo na narative koji se, nažalost, i danas pojavljuju, a koji ukazuju na spremnost da bi se sve ovo ponovilo“, poručio je muftija Hasanović.

Istaknuo je da je riječ o događaju koji je tragedija za cijelo čovječanstvo i kako je ovakve pojave potrebno zajednički i jasno osuditi.

Spread the love
Scroll to Top