Bećirović o presudi Stanišiću i Simatoviću: Osuđeni su za zločine i umiješanost u agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentarišući presudu Stanišiću i Simatoviću poručio je da nevine žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu nikada ne smiju biti zaboravljene.

“Danas je važan dan za Bosnu i Hercegovinu, regiju, Evropu i svijet. Iza nas je 30 godina historije Haškog tribunala. Na temeljima presuda ovog tribunala moramo nastaviti zajedničko putovanje ka pravdi i istini. Današnjom konačnom presudom čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišiću i Simatoviću blizu smo utvrđivanju pune istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Bećirović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Naglasio je da je potraga za međunarodnom krivičnom pravdom putovanje koje nikada ne prestaje.

“Osnivanje Tribunala imalo je pravni, historijski, civilizacijski i moralni značaj. Haški tribunal je ostavio ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima”, rekao je Bećirović te dodao:

“U Haškom tribunalu održano je 10.800 dana suđenja, a svjedočilo je preko 4.600 svjedoka, ukupno je izrečeno skoro 1.500 godina zatvora, sedam doživotnih kazni. Tribunal nije sudio narodima već je utvrđivao individualnu odgovornost. Vjerujemo da danas nakon i ove presude političari iz susjednih država ali i neki iz Bosne i Hercegovine moraju shvatiti da se politika sile, agresije, genocida i zločina ne isplate i da uvijek postoje mehanizmi koji sankcioniraju takve politike”, kazao je.

Bećirović je istakao da istina o počinjenom genocidu i naslijeđu Haškog tribunala ostaju trajna opomena čovječanstvu.

“Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv Republike Bosne i Hercegovine. Presudama Haškog tribunala dokazano je da je riječ o međunarodnom oružanom sukobu. Susjedne države su vodile rat za teritorije s ciljem stvaranja Velike Srbije, a u jednom periodu rata i Velike Hrvatske. Ove činjenice su utvrđene u osam pravosnažnih presuda Tribunala”, rekao je Bećirović te dodao:

“Današnja presuda Stanišiću i Simatoviću važna je jer su pravosnažno osuđeni dvojica bivših šefova srbijanske Sigurnosne službe. Posebna važnost ove presude je u činjenici da su najviši čelnici srbijanske Sigurnosne službe pravosnažno osuđeni za zločine i umiješanost u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Bećirović.

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina, javlja Anadolija.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio video vezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Današnjom presudom, ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Spread the love
Scroll to Top