Srebrenica: Održan završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula

 Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, 11. jula će biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 30 žrtava genocida.

 U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica.

Sastanku je pored članova Organizacionog odbora prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Na sastanku je konstatovano da su izvršene sve neophodne pripreme za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Sve je spremno za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Pripreme traju već nekoliko mjeseci. Sutra kreće ‘Marš mira’ i učesnici će svojim hodom poslati poruku da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Učesnike molim da poštuju pravila i upute kako bi sve prošlo bez problema. Ove godine ćemo klanjati dženazu za 30 žrtava genocida. Sve one koji dolaze molim da poštuju mjesto na koje dolaze, i da znaju da dolaze na dženazu”, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora.

Na sastanku Organizacionog odbora prisutnima se obratio i tuzlanski muftija.

“Zahvaljujem se Organizacionom odboru i svim članovima, našim majkama. Svi zaslužuju veliko priznanje svih nas. Danas su malo govorili, ali su u proteklom periodu puno radili. Očekujemo da i ove godine skup u Potočarima i obilježavanje godišnjice genocida protekne mirno i dostojanatveno s dalekosežnom porukom. Želim podsjetiti da na ovo mjesto dolazimo skrušeno, da obavimo dženazu namaz s dovama i molitvama mnogih ljudi. Dužnost je svih nas da svi doprinosimo dostojanstvu obilježavanja godišnjice genocida. Važna je poruka koju šaljemo. Skup u Potočarima je skup našeg jedinstva, našeg naroda i svih ljudi. Činimo to sa saosjećanjem prema žrtvama i prema njihovim porodicama”, istakao je muftija Fazlović.

Na put od Nezuka do Potočara u subotu će krenuti učesnici Marša mira i u tri dana preći put dug oko stotinu kilometara, a dolazak je planiran u večernjim satima 10. jula.

“Trasa Marša mira je u potpunosti spremna za učesnike koji će sutra krenuti na put. Prema informacijama imamo 3.230 prijavljenih učesnika što organizovanih grupa što pojedinaca. Sigurno da ćemo sutra imati dio ljudi koji će se prijaviti na licu mjesta. Tako da čekujemo veći broj učesnika nego u prethodnim godinama”, rekao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za “Marš mira 2023”.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, 11. jula će biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 30 žrtava genocida.

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top