SAD osudio prijetnje uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica

Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje povijesti. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju, naveli su iz američke ambasade u BiH.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osudila je prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i njegovog osoblja te pozvala da se ove prijetnje istraže i počinitelji sankcioniraju.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i osoblja povezanog sa radom na godišnjem Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici”, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Nadležne institucije su pozvane da “temeljito istraže prijetnje i da procesuiraju počinitelje“.

“Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje povijesti. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini. Glorificiranje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihovi zločini, razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život“, zaključeno je u saopćenju.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top