Premijer Halilagić pisao OHR-u, EUSR-u i ambasadorima u vezi statusa UKC-a Tuzla

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi razrješenjem Upravnog odbora JZU UKC Tuzla premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić uputio je pismo adresirano na više ambasada u Bosni i Hercegovini, te Ured visokog predstavnika i Delegacije Evropske unije u BiH / EUSR.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U pismu, premijer Halilagić izražava zabrinutost zbog imenovanja privremenog Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada Tuzlanskog kantona smatra da je Vlada FBiH grubo prekršila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla i imenovanjem privremenog Upravnog odbora JZU UKC Tuzla. Nakon dugogodišnjih neuspjelih poziva Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za zaključenje Ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih prava, obaveza i odgovornosti, shodno odlukama o preuzimanju osnivačkih prava, Vlada Tuzlanskog kantona je u cilju ispunjenja ove obaveze Zaključkom od 15.09.2022. godine prihvatila Radnu verziju Ugovora o regulisanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti suosnivača i proslijedila Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kao početnu verziju, uz poziv da se što prije pristupi zaključenju Ugovora, navodi se u pismu. Upoznajući ambasadore sa slijedom događaja kada je u pitanju status JZU UKC Tuzla premijer Halilagić u pismu navodi da Tuzlanski kanton, kao jedan od suosnivača, ispunjava sve obaveze prema JZU UKC Tuzla, dok Federacija nikada nije preuzela niti jednu obavezu, osim u smislu imenovanja Uprave. Također, Tuzlanski kanton na godišnjem nivou finansira rad JZU UKC putem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa oko 120 miliona KM, te obezbjeđuje značajna finansijska sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za nabavku potrebne medicinske opreme.

Naglasivši da posljednji postupci Vlade FBiH urušavaju ustavni i pravni poredak, premijer Halilagić ističe da Vlada Tuzlanskog kantona u cjelosti osporava zakonitost razrješenja imenovanog Upravnog odbora kao i zakonitost imenovanja privremenih članova Upravnog odbora. Kako je zajednički interes djelovanje institucija, pa i JZU UKC Tuzla, u korist i za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine koji ostvaruju zdravstvenu zaštitu u ovoj Ustanovi, a posebno građana Tuzlanskog kantona, premijer u pismu apelira da, u cilju obezbjeđenja zaštite građana, prava i imovine Tuzlanskog kantona u ovom predmetu, aktiviraju svoje mehanizme za praćenje procesa i na taj način doprinesu zaštiti interesa Tuzlanskog kantona.

Spread the love
Scroll to Top